De Vlaamse regering maakte eerder bekend 1 miljoen euro vrij te zullen maken voor de toekenning van een financiële vergoeding voor de Vlaamse reders ten tijde van de tijdelijke stilligregeling.
Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser ondervroeg Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits in de bevoegde commissie over de modaliteiten van de vergoeding en eventuele aanvullende steunmaatregelen. 


Het Europese Coronavirus Responsive Investment Initiative+ maakt het mogelijk voor lidstaten om niet-gebruikte middelen uit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV) soepel te herbestemmen voor o.a. een tegemoetkoming ingeval van tijdelijke stopzetting van visserijactiviteiten. Voor Vlaanderen komt er respectievelijk een budget vrij van 1 0860 000 euro  om COVID-19-steunmaatregelen te implementeren.
De Vlaamse regering beslist om hiervan 750 000 euro te voorzien voor de stillegvergoedingen en past zelf via het Financieringsinstrument voor de Vlaamse Visserij- en aquacultuursector (FIVA) nog eens 250 000 euro bij.

 

Reders kunnen een stilligvergoeding aanvragen voor de periode startende op 1 mei 2020 tot en met 31 augustus 2020. Per week dat een reder stilligt, kan hij naargelang het segment waar hij deel van uitmaakt – kustvisser, kleine vloot of grote vloot – aanspraak maken op een respectievelijke compensatie van 1500, 2500 of 6000 euro. De vergoeding kan worden aangevraagd voor maximum drie weken. “Oorspronkelijk lag het voorstel op tafel om de vergoeding voor vier weken mogelijk te maken maar op uitdrukkelijk verzoek van de sector werd dit ingeperkt tot maximaal drie zodat de bevoorrading niet in het gedrang komt.  De sector stelt hiermee de bevoorrading voorop en verdient daarvoor alle respect.” aldus Cathy Coudyser.


Gevraagd naar eventuele bijkomende steunmaatregelen voor de visserijsector wees de minister in eerste instantie op de beperkte financiële ruimte die Vlaanderen momenteel heeft voor coronasteunmaatregelen gezien het de meeste eigen middelen uit het EFMZV reeds heeft toegewezen. Daarom dringt de minister er bij de Europese Commissie op aan om het EFMZV aan te dikken met extra middelen. Voorlopig zonder gehoor. “Ingeval van bijkomende noden, zal de Vlaamse regering bekijken of een verlenging van de stilligvergoeding of een andere steunmaatregel wenselijk en mogelijk is maar dan moet Europa meer middelen hiervoor ter beschikking stellen.” aldus Cathy Coudyser.

Onderwerpen