Vandaag precies 34 jaar geleden, op 11 maart 1990, verkreeg Litouwen als eerste Baltische staat opnieuw zijn onafhankelijkheid nadat het net geen 50 jaar werd bezet door achtereenvolgens de Communistische Sovjetunie, Nazi-Duitsland en wederom de Communistische Sovjetunie. De plechtigheden in Vilnius worden gevierd met een speciale zitting in de Seimas (Litouws parlement) gevolgd door een ceremonie op het Onafhankelijkheidsplein met het hijsen van vlaggen door de Litouwse, Estse en Letse Erewacht.  

Toen Litouwen haar onafhankelijkheid uitriep en de Sovjettanks het Litouwse parlement nog bedreigden, sprak voormalig Vlaams-nationalistisch parlementslid Walter Luyten de Seimas toe.  Vlaanderen erkende dan ook als een van de eersten de onafhankelijkheid van Litouwen. “Daar is Litouwen ons nog steeds dankbaar voor en dat schept een band voor verdere samenwerking. Zo bekijken Vlaanderen en Litouwen op dit moment hoe zij de krachten kunnen bundelen. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan het delen van kennis op vlak van windenergie. Daarnaast is versterkte samenwerking mogelijk rond innovatie, onderzoek en ontwikkeling onder andere op vlak van biotechnologie, pharma en medische toepassingen. Delen van goede praktijken rond havenbouw, betere waterwegeninfrastructuur en binnenvaart brengen ons ook dichter bij elkaar”, geeft Coudyser nog mee.   

In de marge van de officiële plechtigheden heeft Coudyser ook ontmoetingen met haar Litouwse evenknie, de heer Zygimantas Pavilionis, voorzitter van de Commissie Buitenlands Beleid en de heer Laurynas Kasčiūnas, voorzitter van de Commissie voor Defensie en Veiligheid.

Vooral het verderzetten van de humanitaire steun aan Oekraïne en de opvang van Oekraïners die in Vlaanderen een nieuw leven opbouwen kwam aan bod. Net zoals het belang van een eendrachtig Europa en militaire steun in NAVO-verband. “Een belangrijk gespreksonderwerp was ook fake news en desinformatie. Ondersteunen van kwalitatieve journalistiek en versterken van mediawijsheid bij de burgers is daarin belangrijk”,  stelt Coudyser. Tot slot herbevestigde Coudyser de  Vlaamse steun aan de Wit-Russische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja.