Het Agentschap Natuur en Bos en Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) slaan de handen in elkaar en zetten dit jaar twee proefprojecten op om duinen te laten aangroeien. MDK wil ook samen met de kustgemeenten op zoek gaan naar nivelleringsmachines met een lagere milieu-impact. “De Vlaamse kust moet verder verdedigd worden. Als dat op een natuurlijke wijze kan, des te beter. Inwoners en bezoekers kunnen dan nog meer veilig wonen, leven, werken en genieten van de unieke natuur, fauna en flora. Ecologie en economie gaan meer dan ooit hand in hand. ” weet Coudyser, zelf van de kust.

De Vlaamse regering wil meer inzetten op natuurlijke kustverdedigingsprocessen zoals natuurlijke duinvorming.  Dit jaar worden twee concrete proefprojecten opgestart.

Het eerste proefproject in Oostende (Raversijde) probeert een bestaand probleem op een natuurvriendelijke en efficiënte wijze op te lossen.  Tijdens stormen of bij felle wind waait het zand vanop het strand immers op de tramsporen en de kustbaan. Tijdens dit proefproject wordt op het strand een raster van helmgras, omringd door rijshouthagen, aangelegd. Deze combinatie moet het wegwaaiende zand opvangen en vasthouden. Bij succes zal deze aangroeiende duin ook een rol spelen in de kustverdediging.

Bij het tweede proefproject, in Middelkerke, is gekozen voor de aanleg van een grasdijk  Dit is een beplant en verhoogd zandvolume tussen zeedijk en strand. Deze grasdijk zorgt voor extra bescherming tegen stormvloeden vanuit zee, als invulling van de vereisten uit het Masterplan Kustveiligheid.

“Beide proefprojecten zijn belangrijk. Zo bouwen we in Vlaanderen de nodige ervaring op inzake opbouw, beheer en onderhoud van duinen. Bij positieve evaluatie kan overwogen worden om dit ook op andere plaatsen toe te passen. Deze inzichten, samen met de zoektocht naar milieuvriendelijke technieken om onze stranden veilig en aantrekkelijk te houden resulteren in een nieuwe aanpak van duurzame strandbeheer en kustveiligheid.” besluit Cathy Coudyser. 

Onderwerpen