Co-lijsttrekker, Knokke-Heist
Kruimelpad
Brexit update rond visserij 20/10/2021
Nog steeds 5 Vlaams vissersvaartuigen wachten op vergunning om te vissen in de Britse 12 mijlszone
Het Brexit-akkoord bepaalt dat boten een vergunning nodig hebben om te vissen in de Britse 12 mijlszone. Voorwaarde is dat deze vaartuigen tussen 2012 en 2016 ook actief waren in deze zone. Voor 5 Vlaamse vissersvaartuigen is het nog steeds wachten op de vergunning ondanks vele inspanningen van het departement Landbouw en Visserij. Tijdens de Europese Landbouwraad heeft minister Crevits, samen met 10 andere lidstaten, een politieke verklaring ondertekend waarin men aandringt om de licenties af te leveren en het akkoord gewoon uit te voeren.
Testreizen om de aanlanding in Britse havens mogelijk te maken
De Rederscentrale organiseert in samenwerking met de douane en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) testreizen met transit doorheen het Verenigd Koninkrijk en via Dover naar Calais. Dit om aanlanding mogelijk te maken in Britse havens. Vier testreizen werden al uitgevoerd. Men landt telkens vis aan in Milford. De vis wordt via koeltransport naar Tilbury vervoerd om dan via de ferry in de Zeebrugse visveiling geveild te worden. Met deze testreizen krijgt men beter zicht op de praktische problemen en op de extra kosten verbonden aan bijkomende douaneformaliteiten en transport.
Brexit Adjustment Reserve
Met dit fonds, van vijf miljard euro zal Europa de meest door Brexit getroffen regio’s en bedrijven ondersteunen en compenseren. België maakt aanspraak op 200 miljoen euro. Voor de zwaar getroffen Vlaamse visserijsector is vanuit de Belgische middelen 59 miljoen euro gereserveerd. Op mijn vraag naar de concrete modaliteiten en welke acties voor de visserijsector in aanmerking komen voor steun vanuit dit fonds, antwoordde minister Crevits dat dit nog niet definitief beslist is maar dat Vlaanderen die middelen zou kunnen inzetten om de kosten van de testreizen te dekken, informatie te verstrekken over regelgeving en beschikbare quota. Er zou ook een Brexitconsulent kunnen aangeworven worden bij het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. Ook wordt nagedacht over het compenseren van meerkosten en/of minderopbrengsten voor de reders en vissers.