Het relanceplan Vlaamse Veerkracht voorziet 83 miljoen euro voor export, douane en transformatiesteun. 30 miljoen euro via FIT, 50 miljoen via VLAIO en 3 miljoen via VLAM voor de promotie van onze agro-voedingsindustrie.

Ook binnen Europa wordt 5 miljard euro vrijgemaakt om de Brexit te verzachten.  Er is nog geen duidelijkheid over de werking van het instrument en de verdeling van de middelen.  Vlaanderen vraagt om rekening te houden met die lidstaten die het zwaarst getroffen worden (impact op handel en BBP, impact op KMO’s en op de twerkstelling).  De middelen moeten ingezet worden bij zowel deal als no deal, en voor reeds gedane en toekomstige uitgaven.

Vlaanderen staat in voor 86% van de Belgische export richting VK.  Het is dus logisch dat bij de intra-Belgische verdeling de middelen zo goed als volledig naar Vlaanderen gaan.

Nog steeds geen akkoord rond visserij. Maar we blijven onderhandelen en doen er alles aan om tot een zo goed mogelijk akkoord te komen voor onze Vlaamse vissers! Het charter uit 1666 dat Brugse boten toegang geeft tot Britse wateren kan in een volgende fase relevant zijn.

 

Bedrijven die vragen hebben, kunnen terecht op www.brexitready.be. Burgers kunnen terecht op het 1700-nummer en de website van de Vlaamse overheid www.vlaanderen.be.