Zoveel mogelijk Vlamingen de mogelijkheid op een vakantietrip bieden

Door Cathy Coudyser op 1 december 2020

Voor het gemiddelde Vlaamse gezin is de jaarlijkse vakantie een evidentie. Het doet ons soms vergeten dat het voor bepaalde groepen in onze maatschappij nog steeds niet evident is om er even tussenuit te gaan. Vandaag, in tijden van een pandemie, zijn die groepen extra kwetsbaar. Vlaams minister van toerisme, Zuhal Demir (N-VA) kende daarom al 12,5 miljoen euro aan steunmaatregelen toe voor het sociaal toerisme. Daarmee werden nog niet alle middelen uit het coronanoodfonds verdeeld. Met het noodfonds voor het jeugd- en sociaal toerisme tracht de Vlaamse Regering de sector de nodige ondersteuning te geven, om de verliezen die ze de afgelopen maanden hebben geleden op te vangen en in de toekomst vakanties mogelijk te blijven maken voor zij die extra zorg nodig hebben tijdens hun vakantie of een vakantie moeilijk zelf kunnen financieren. Inmiddels werd ook de tweede periode van project- en subsidieoproepen voor zorg-, jeugd- en vakantieorganisaties in het kader van het coronanoodfonds afgerond. Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser (N-VA) vroeg deze cijfers op bij de minister.

Voor West-Vlaanderen was die tweede uitbetalingsronde goed voor een bedrag van 2.518.980 euro voor zorg-, jeugdverblijven en vakantieorganisaties, 1.624.150 euro voor partners binnen het netwerk ‘Iedereen verdient vakantie’ en 30.000,00 euro voor projecten binnen de projectoproep #ontdekkingtroef. Sociaal-toeristische verenigingen organiseren vakanties, specifiek voor kinderen en gezinnen die in armoede leven, maar ook voor mensen die omwille van een beperking gebonden zijn aan bepaalde faciliteiten. Dankzij de projecten van #ontdekkingtroef kunnen ook zij er op gepaste wijze even tussenuit.

Eén op vier Vlamingen heeft niet de financiële middelen om een uitstap te bekostigen. Dankzij het netwerk ‘Iedereen Verdient Vakantie’ kunnen heel wat Vlamingen in armoede toch genieten van een deugddoende vakantie. De sector verdient onze steun, om dit in de toekomst voor die kwetsbare groepen te kunnen garanderen. Het doel is om zoveel mogelijk Vlamingen de mogelijkheid op een vakantietrip te bieden”, licht Coudyser toe.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is