Het nieuwe cultureel erfgoeddecreet ligt aan de basis van deze subsidieronde. In West-Vlaanderen zijn drie musea toonaangevend voor Vlaanderen nl. de Brugse Musea, In Flanders Fields Museum en Mu.Zee. Opvallend is dat de Brugse musea jaarlijks 500.000 euro meer subsidies zullen krijgen. De Brugse Musea zijn een fusie van het Groeninghemuseum, het Hospitaalmuseum en het Brugge Museum. Hun totale budget komt daarmee op een jaarlijkse subsidie van 1,3 miljoen euro uit Vlaanderen. Met deze bijkomende injectie krijgen ze niet enkel erkenning voor hun samenwerking en de reeds geleverde prestaties maar ook alle kansen om in de toekomst nog verder uit te groeien en te excelleren in Vlaanderen.  “Deze Brugse musea- die ook nog door Stad Brugge ondersteund worden- zijn niet enkel voor de Vlamingen belangrijk maar ook een belangrijke toeristische troef”, zegt Coudyser. “We zetten er niet enkel Brugge en Vlaanderen mee op de internationale kaart. Ze zijn de trekpleister om naar Vlaanderen en Brugge te komen en het zijn ook de plaatsen waar Vlamingen fier worden op hun stad en hun regio. Zowel geboren Bruggelingen als nieuwkomers.”

Ook Mu.Zee kreeg 125.000 euro extra, dit ondanks een minder goede beoordeling. Zij krijgen straks jaarlijks 449.000 euro subsidies om hun basiswerking verder te versterken. Ze zijn een belangrijke troef aan onze kust. Het In Flanders Fields museum in Ieper krijgt 175.000 euro meer en ziet daarmee haar subsidie stijgen tot 640.000 euro.

Verder zijn er ook nog zeven West-Vlaamse musea die toonaangevend zijn voor onze regio (Yper Museum, Texture, Koers, Bakkerijmuseum, Memorial Museum Passchendaele 1917, NAVIGO en abdijmuseum Ter Duinen). Dat is één meer in vergelijking met de lopende subsidieperiode. Zo krijgt het Yper Museum krijgt voor het eerst 120.000 euro subsidies als regionaal erkend museum. Opvallend is ook dat alle West-Vlaamse regionale musea een goede beoordeling kregen. Zowel Texture in Kortrijk (120.000 euro) als Koers, het wielermuseum in Roeselare (190.000 euro) kregen zelfs een zeer goede beoordeling.  Het Memorial Museum Passchendaele 1917, krijgt nu jaarlijks 155.000 euro subsidie. Eperon d’Or in Izegem krijgt de volgende vijf jaar telkens 90.000 euro. NAVIGO en het Abdijmuseum Ter Duinen in Koksijde krijgen de volgende vijf jaar telkens elk 120.000 euro. Het Bakkerijmuseum in Veurne kan rekenen op 300.000 euro. Voor dit laatste museum, dat een privaat museum is, en dus niet kan rekenen op een inrichtende macht dat hen financieel ondersteunt is het noodzakelijk de subsidie verder te zetten.

Tot slot kan ook het stadsarchief in Ieper vanaf 2019 rekenen op 40.000 euro Vlaamse subsidies.