Vlaamse Overheid steunt de Vlaamse toeristische sector met meer dan 4 miljoen euro.

Door Cathy Coudyser op 9 januari 2024, over deze onderwerpen: Toerisme
Brexit

De Brexit lijkt misschien verleden tijd, maar de gevolgen zijn tot op heden voelbaar. Dat geldt ook  voor de toeristische sector. Vooral de Westhoek, met haar sterk herdenkingstoerisme, kende een diepe terugval van Britse toeristen. Er werd dan ook een Europees fonds opgericht om de negatieve gevolgen van de Brexit op te vangen. Vlaanderen kon daarbij rekenen op een grote 140 miljoen euro. VLAIO kende deze middelen toe aan verschillende projecten. Eind 2023 loopt dit fonds af, daarom vroeg Cathy Coudyser bij de Vlaamse regering enkele cijfers op.

Vlaanderen heeft in totaal 4.084.503,55 euro toegekend aan 11 toeristische projecten tijdens de periode 2022-2023. Een vierde van die middelen, ongeveer 1 miljoen euro, vloeit naar de Westhoek. Met die middelen wilt de Vlaamse overheid verzekeren dat de Britten de weg blijven vinden richting de regio. Concreet krijgen bijvoorbeeld het Talbout House in Poperinge en het hostel de Iep in Ieper respectievelijk 231.000 en 103.000 euro aan steun.

Daarnaast werd meer dan een half miljoen euro toegekend aan Westtoer voor haar project ‘Van visser tot vork’. Gedurende een vijftal weken werden lokale Vlaamse vissers en hun producten in de kijker gezet. Dit jaar stond de schartong in de kijker als vis van het jaar. “Van schartong tot zeeduivel: de Noordzee heeft op culinair vlak meer te bieden dan men denkt. Als trotse kustbewoner zal ik altijd blijven strijden voor de lekkernijen van  ’t zeetje en al het lekkers dat we eraan te danken hebben”, concludeert Cathy Coudyser.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is