Vlaams Parlement verzekert continuïteit van UiTPAS

Door Cathy Coudyser op 22 maart 2023, over deze onderwerpen: Cultuur

De UiTPAS is een handige voordeelkaart die korting geeft voor heel wat culturele en vrijetijdsactiviteiten. Wanneer men daarvoor in aanmerking komt, bestaat er een kansentarief. Vandaag stemde het Vlaams Parlement een decreet dat het voortbestaan van dat kansentarief verzekert. “Om het kansentarief te kunnen toepassen, heeft men onder andere toegang tot het rijksregister nodig. Het federale niveau paste dat tot nog toe soepel toe maar door verstrengde privacywetgeving is er voor die toegang een decretale basis nodig. Met dit decreet zorgen we daar nu voor en kan dus iedereen weer genieten van de Uitpas en diegenen die er recht op hebben van het kansentarief”, zegt initiatiefnemer Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser (N-VA).

De UiTPAS is een samenwerking tussen de Vlaamse steden en gemeenten, heel wat culturele en vrijetijdsorganisaties en de door Vlaanderen gesubsidieerde vzw Publiq. Om er voor te zorgen dat iedereen kan genieten van cultuur en het uitgebreide vrijetijdsaanbod in Vlaanderen, bestaat er ook een kansentarief. Om te weten of iemand voor het kansentarief in aanmerking komt, heeft UiTPAS toegang tot het Rijksregister en het MAGDA-platform nodig. Tot voor kort werd die toegang zonder veel problemen toegestaan, maar strengere privacyregels vereisten dat essentiële elementen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens decretaal verankerd worden. Coudyser: “Dit decreet komt snel tegemoet aan de eis voor voldoende wettelijke basis. Zo kan de Uitpas en in het bijzonder het kansentarief verder toegepast worden voor mensen die het moeilijk hebben.”

Dit decreet is dus een noodzakelijke tussenstap om de dienstverlening van VZW Publiq die de Uitpas beheert te verzekeren totdat het ‘decreet tot structurele subsidiëring van kernorganisaties om de digitale transformatie van de cultuursector aan te sturen’ in werking treedt.  Dat regelt de toegang tot het Rijksregister en het MAGDA-platform definitief en voor alle Vlaamse spelers.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is