Uniforme regels voor informatiedeling door toeristische verhuurplatformen in de maak

Door Cathy Coudyser op 2 maart 2023, over deze onderwerpen: Toerisme

Vandaag hebben de EU-ministers een akkoord bereikt over een nieuwe Europese ontwerpverordening die de verplichtingen rond het delen van informatie over toeristische overnachtingen in logies door toeristische verhuurplatformen zoals Airbnb, Belvilla of Booking.com naar de overheid in heel Europa wil gelijktrekken. De regels daaromtrent lopen momenteel sterk uiteen van lidstaat tot lidstaat.

Begin november presenteerde de Europese Commissie een ontwerpverordening die het registratieproces voor verhuurders en hun woningen op Europese schaal harmoniseert, met de toekenning van unieke registratienummers. De Europese Commissie wil meer transparantie in de verhuur van toeristische accommodatie voor korte duur. Ze stelt voor dat online verhuurplatformen zoals Airbnb meer informatie delen met lokale besturen en dat de verhuurders van deze verblijven in de hele Europese Unie op dezelfde wijze geregistreerd worden. “Europa heeft zich duidelijk laten inspireren door het Vlaamse logiesdecreet want de aanpak die in het Europees voorstel vervat ligt rond informatie uitwisseling toont opvallend veel gelijkenissen met de eenvoudige en efficiënte procedure die rond het opvragen van logiesgegevens al in 2017 in het Vlaamse logiesdecreet werd ingeschreven.” aldus Coudyser.

De online verhuurplatformen zullen maandelijks relevante informatie moeten delen met  Europese overheden over het aantal verblijven en gasten, het registratienummer en het internetadres van accommodatie voor kortetermijnverhuur. “Deze informatie zal het voor Toerisme Vlaanderen aanzienlijk eenvoudiger maken om niet-aangemelde logies in Vlaanderen te identificeren en de Vlaamse toeristische regelgeving te helpen handhaven. Ik ben ook blij om te vernemen dat de ministers tegemoet zijn gekomen aan de Vlaamse vraag om in de ontwerpverordening op te nemen dat ook gedetailleerde adresgegevens van toeristische logies moeten ter beschikking gesteld worden aan de overheid.” 

Deze ontwerpverordening zal nu voorwerp uitmaken van triloog gesprekken tussen de Commissie, de Raad van ministers en het Europees parlement. Na de vaststelling en inwerkingtreding van de verordening beschikken de lidstaten over een periode van twee jaar om de ontwerpverordening  te implementeren. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is