Restauratiedossier 't Boerenhof eindelijk goedgekeurd

Door Cathy Coudyser op 11 mei 2020, over deze onderwerpen: Erfgoed, Knokke-Heist

De schuur van het Boerenhof is al jarenlang een doorn in het oog van menig Heistenaar. Het beschermd monument, rechtover het station van Heist, staat er vervallen bij. Nu lijkt er eindelijk hoop op restauratie. "Het verfraaiingsdossier is eindelijk goedgekeurd", weet Vlaams parlementslid Cathy Coudyser (N-VA).

"Het dossier staat op de wachtlijst om een erfgoedpremie van 216.226,37 euro te ontvangen. Het dossier kan bij hoogdringendheid behandeld worden, gelet op het instortingsgevaar", aldus Cathy Coudyser. "Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) bekijkt of hij nog dit jaar de erfgoedpremie kan toekennen."

Beschermd monument
De historische hoeve 't Boerenhof in Heist, gelegen op de vroegere woonterp 'Koudekerke', gaat terug op een 12de-eeuwse tiendenschuur van de Sint-Bertijnsabdij van Sint-Omaars. Het geheel van de oorspronkelijke gebouwen werd beschermd als monument in 1971.

In dit dossier bestaat een voortraject van zachte handhaving. Sinds 2015 kreeg de eigenaar drie aanmaningen om dringende herstelwerken uit te voeren. In 2018 diende de eigenaar een ontwerpdossier in voor de cascorestauratie van de schuur met het oog op het verkrijgen van een erfgoedpremie. Nu staat het dossier dus op de wachtlijst voor die premie.

Erfgoed met meerwaarde
"Laat ons hopen dat dit dossier verder positief evolueert. Deze unieke erfgoedplek kan voor de eigenaar, maar vooral voor de inwoners en bezoekers van Heist een interessante creatieve en toeristisch-recreatieve invulling krijgen", besluit Coudyser.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is