Renteloze leningen voor toeristische sector verlengd tot 31 augustus 2023

Door Cathy Coudyser op 23 oktober 2022, over deze onderwerpen: Toerisme

In de nasleep van de coronapandemie kregen 272 Vlaamse logies en toeristische attracties in 2021 ondersteuning om te investeren in energiezuinigheid, ventilatie, duurzaamheid, of digitaliseringstoepassingen. Die ondersteuning gebeurde via renteloze leningen en de factuur van deze investeringen moesten voor 31 december 2022 ingediend zijn. “Doordat leveranciers van energiezuinige installaties de vraag niet kunnen volgen of vertraging oplopen door gebrek aan grondstoffen dreigen toeristische ondernemers de deadline van december niet te halen.” weet Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser (N-VA). Zij suggereerde bevoegd Vlaams minister Zuhal Demir die termijn te verlengen. Demir gaat op de vraag in en verlengt de termijn nu tot 31 augustus 2023.

De coronapandemie zorgde voor grote omzetverliezen bij de toeristische sector. Om broodnodige extra investeringen rond ventilatie, energiezuinigheid, duurzaamheid en digitalisering toch mogelijk te maken, voorzag Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir 30 miljoen euro voor renteloze leningen in het kader van het Vlaams Stimulusprogramma. Deze werden toegekend aan 272 Vlaamse toeristische ondernemers.

 

De geplande investeringswerken dienden evenwel afgerond te zijn tegen 31 december 2022. Dat stelt vele toeristische ondernemers voor problemen. “Ondernemers signaleren ons evenwel dat omwille van de hoge vraag en leveringsproblemen de uitvoering van de werken vaak niet tegen het eind van het jaar gehaald zullen worden, ook al is de aanvraag reeds lang gedaan. Daardoor komt ook de renteloze lening in het gedrang. Om dit te vermijden wordt een verdere verlenging van de uitvoeringstermijn tot 31 augustus 2023 nu in een wettelijk kader gegoten.” reageert Cathy Coudyser tevreden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is