Ook steun voor cultureel-erfgoedsector

Door Cathy Coudyser op 27 oktober 2020

IN HET KADER VAN HET RELANCEPLAN CULTUUR - Vorige week kondigde Minister-president Jan Jambon zijn relanceplan voor de cultuursector aan. Ook de cultureel-erfgoedsector kan binnen dit plan rekenen op extra steun.

Concreet investeert de Vlaamse Regering 2 miljoen euro in de integratie van de Erfgoeddatabanken en 5 miljoen voor de digitalisering van collecties. Ook wordt er in het kader van de vakmanschap-beurzen 619.000 euro aan nieuwe middelen voorzien.

De financiële inhaalbeweging voor de erfgoedsector werd vastgelegd in het regeerakkoord. Zo werd er in 2020 en voor 2021 al telkens voor 2 miljoen euro aan extra middelen voorzien. Vanaf 2022 vormt dat in totaal een recurrent bedrag van 4,5 miljoen euro extra. In 2023 volgt de structurele ronde 2024-2028 voor de cultureel-erfgoedinstellingen. Zoals voorzien in het regeerakkoord wordt hier ook de financiële inhaalbeweging vooropgesteld.

 

Bovendien lanceert de Vlaamse Regering binnenkort de activiteitenpremie. Dit om de cultuursector een extra boos te geven. De activiteitenpremie vormt een laagdrempelige premie die culturele organisaties – zowel voor kunsten, erfgoed, sociaal-culturele, amateurkunsten, … zowel gesubsidieerd als niet gesubsidieerd; zowel lokaal, regionaal als nationaal – kunnen aanvragen om een publieke, culturele activiteit te organiseren, uit te voeren of om hiervoor infrastructuur ter beschikking te stellen. Hierover binnenkort meer informatie.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is