Vlaanderen is een cultuurgemeenschap.  De eerste bevoegdheid van het ‘jonge’ politiek zelfstandige Vlaanderen was dan ook het cultuurbeleid en in het Vlaams parlement krijgt het Vlaams cultuurbeleid vorm.

Een beleid dat leidt tot een open, divers, internationaal en goed vespreid cultureel landschap.  Met kleine en grote kunstenorganisaties.  Met gevestigde waarden en jong talent.  West-Vlaanderen kent een ruim kunstenaanbod in steden als Brugge, Oostende en Kortrijk.  Elk met hun eigenheid.  Internationaal en open, zoals het Concertgebouw met Anima Eterna en Rosas.  Ze brengen dans en muziek, van barok tot hedendaags.  Maar ook vele andere creatieve cultuurorganisaties zijn als humus voor de stad en de regio. En uiteraard : de musea en het werelderfgoed maakt de Bruggeling fier op zijn stad en trekt bezoekers vanuit de hele wereld.  Kortrijk profileert zich eerder op hedendaagse kunst en design.  Met BUDA, BE-PART en met de hogescholen mikt het op creativiteit en innovatie.   Oostende is met Theater aan Zee en met de Grote Post en tal van moderne en hedendaagse kunstinitiatieven Kunst-stad aan Zee.  Daarnaast verspreiden zich tal van kunstenfestivals en –activiteiten over de hele provincie, vaak in landelijke gebieden.    In de Westhoek is er folkfestival Dranouter, kunstenfestival Watou en ik vergeet vele andere waardevolle initiatieven. Knokke-Heist telt meer dan 80 kunstgaleries.

Het cultuurbeleid valt niet altijd onder de aandacht van de media of van het grote publiek.  Toch beleven we allemaal elke dag cultuur. 

Want cultuur bindt en verbindt.  Cultuur is laagdrempelig, mede dankzij onze lokale cultuurcentra en bibliotheken, en heeft daardoor een meerwaarde voor vele mensen. Cultuur brengt mensen samen, Vlamingen en nieuwe Vlamingen.  Vaak is cultuur taal-loos en begrijpen we elkaar via dans, muziek of kunst.  Cultuur beleven we samen. 

Ons erfgoed is dynamisch en leert ons telkens opnieuw kennis maken met ons (evoluerend) gemeenschappelijk verleden. We delen dit verleden, koesteren het en bewaren het vol liefde.  We zijn fier op dit verleden.  Ook nieuwe inwoners en bezoekers leren zo ons verleden kennen en ons heden begrijpen.

West-Vlaanderen is de toeristische provincie bij uitstek.  We genereren meer dan 15,2 miljoen overnachtingen in West-Vlaanderen, waarvan 76% aan de kust en 13% in Brugge.  Dat is goed voor een omzet van 3,5 miljard euro en 53.200 jobs.  Toeristische ondernemers zijn dan ook de ruggengraat van deze belangrijke economische motor.

Het is dan ook belangrijk om vanuit Vlaanderen verder te werken aan een sterke ondersteuning voor de toeristische sector in West-Vlaanderen. Met het vernieuwd logiesdecreet creëren we mogelijkheden voor vernieuwende logiesvormen. We verzoenen innovatie en digitalisering met veiligheid en comfort.

In West-Vlaanderen ligt nog heel wat onontgonnen potentieel. Denken we maar aan de Zwinstreek.  We willen met Toerisme Vlaanderen erfgoedsites helpen opwaarderen en toeristisch ontsluiten door een unieke beleving aan te bieden. De Westhoek kreeg een toeristische boost dankzij de investeringen in het kader van de herdenking WOI. Dit zetten we verder met het thema ‘wederopbouw’.

Daarnaast kan ook de waterbeleving nog verder ontwikkeld en gepromoot worden.  Aan onze unieke kust valt 365 dagen iets te beleven.  We hebben in West-Vlaanderen uniek vakmanschap en culinaire topgastronomie.  Unieke redenen om West-Vlaanderen te ontdekken, te onthaasten, met familie en vrienden.

Ons West-Vlaanderen, met zijn kust, duinen en bossen, uitgestrekte weiden is een unieke setting en een unieke regio om te ontdekken. Ons West-Vlaanderen, met ons rijk verleden en met onze unieke ‘way of life’ is aantrekkelijk voor vele bezoekers.  Onze gastvrijheid, onze mentaliteit van hard werken, onze drang om te vernieuwen zijn een garantie voor kwaliteit.

Fier op West-Vlaanderen.  Ik sta te popelen om u, West-Vlaming, te dienen en me in te zetten voor onze cultuur, ons erfgoed en onze toeristische sector.

Met uw steun en stem kan ik verder werken, voor ons West-Vlaanderen.