Musea Brugge zijn vanaf nu cultureel erfgoedinstelling van de Vlaamse Gemeenschap

Door Cathy Coudyser op 1 juli 2022, over deze onderwerpen: Cultuur, Erfgoed

De Vlaamse Regering heeft vandaag beslist om Musea Brugge aan te duiden als cultureel erfgoedinstelling van de Vlaamse Gemeenschap. Musea Brugge groepeert 13 historische locaties in Brugge en heeft daarmee een zeer brede collectie. “De collectie van het museum is van uitzonderlijke kwaliteit, met heel wat Vlaamse topstukken van internationaal belang. Musea Brugge trekken dan ook jaarlijks vele Vlamingen maar ook buitenlanders naar Brugge om kennis te maken met het rijke verleden van deze handelsstad. Deze erkenning als internationaal topmuseum zal Brugge verder internationaal op de kaart zetten als culturele kunst- en erfgoedstad in Vlaanderen. Dit past in de citymarketing van de Stad Brugge en komt de hele Zwinregio ten goede.” reageert Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser tevreden.

De erkenning komt er nadat Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon Musea Brugge vorig jaar selecteerde. De Brugse museumgroep mocht een aanvraagdossier indienen dat de voorbije weken door een internationale commissie van cultureel erfgoedexperten werd beoordeeld.  Deze experten gaven een positief advies. De Vlaamse Regering volgt dit advies en kent de erkenning nu toe. “Deze erkenning is een waardering voor het harde werk dat reeds geleverd is door het museumteam. Een aantal toptentoonstellingen, de kwaliteitsvolle integratie van de 13 musea en monumenten zijn daarvan getuige. Met de realisatie van tentoonstellingshal BRUSK en erfgoeddepot Erfgoedfabriek maakt het museum zich klaar voor de toekomst en zal ook de infrastructuur van een internationaal niveau zijn.” geeft Coudyser nog mee.  

Naast MHKA en KMSKA telt Vlaanderen vanaf nu drie culturele erfgoedorganisaties met een werking van internationaal niveau en die inspirerend werken voor de andere musea in Vlaanderen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is