U bent hier
Meer vraag naar sociaal toerisme door gestegen levensduurte

Door de inflatie en hogere energiekosten kloppen er in vergelijking met vorig jaar 10% meer Vlamingen aan bij het Vlaamse Steunpunt Vakantieparticipatie om toch op vakantie te kunnen gaan. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir op een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser (N-VA). “Het is een goede zaak dat steeds meer mensen de weg vinden naar het Steunpunt dat jaar na jaar meer daguitstappen, groepsvakanties en verblijfsvakanties voor Vlamingen met financiële problemen kan realiseren en hen ook wat ontspanning kan bieden.” aldus Coudyser.
De eerste vijf maanden van dit jaar ziet het Steunpunt Vakantieparticipatie een stijging van het aantal Vlaamse vakantiegangers die gebruik wensen te maken van het sociaal toeristische aanbod. 604 nieuwe vakantiegangers boekten een daguitstap en 2711 Vlamingen reserveerden voor het eerst een groeps- of verblijfsvakantie. “Tegenover dezelfde periode vorig jaar ligt dit aantal 10% hoger. Deze toename is groter dan andere jaren. Het is aannemelijk dat deze stijging minstens deels te wijten is aan de gestegen levensduurte. Begin dit jaar werd dan ook bijkomend personeel aangeworven en tijdens de drukke zomerperiode wordt het Steunpunt nog versterkt met enkele jobstudenten. Deze extra personeelsinzet en verbeteringen aan het boekingsportaal laten toe om het stijgend aantal aanvragen vlotter te verwerken.” verduidelijkt Coudyser.
Ook blijkt dat het sociaal toeristische aanbod in Vlaanderen niet krimpt. Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag hebben een aantal aanbieders zelfs beslist om extra plaatsen aan het Steunpunt aan te bieden. De toeristische partners hebben, op enkele uitzonderingen na, hun prijzen ondanks de stijgende kosten ook niet verhoogd. “Het nieuw decretaal kader Iedereen verdient vakantie wil traditionele sociaal toeristische spelers meer doen samenwerken met private toeristische actoren. Deze versterkte samenwerking zou moeten leiden tot een nog groter aanbod aan sociaal toeristische logies en recreatieve uitstappen in Vlaanderen en toelaten dat het Steunpunt kan blijven tegemoet komen aan de stijgende vraag.” besluit Coudyser.