Meer en kwaliteitsvollere camperplaatsen in West-Vlaanderen

Door Cathy Coudyser op 30 mei 2021, over deze onderwerpen: Toerisme, West-Vlaanderen

Uit cijfers van Westtoer blijkt dat het aantal kampeerautoplaatsen in West-Vlaanderen en in het bijzonder aan de kust stijgt. “Kampeerondernemers spelen volop in op de groeiende vraag naar overnachtingsplaatsen voor campers. In 2018 telde West-Vlaanderen 725 camperplaatsen. In 2020 zijn dit er al 911, een stijging van meer dan 25 procent,” geeft provincieraadslid Jan Van Meirhaeghe mee. Parallel aan de uitbreiding van het aanbod maken Westtoer en Toerisme Vlaanderen ook samen werk van een attractiever en belevingsvollere kampeerervaring. “Vijf West-Vlaamse kampeerondernemers laten zich door Toerisme Vlaanderen op maat begeleiden en  investeren in hun uitbating om de toeristische kampeerbeleving naar een hoger niveau te tillen.  Zowel Westtoer als Toerisme Vlaanderen doen inspanningen om deze investeringen te helpen financieren,” vult Vlaams parlementslid Cathy Coudyser aan.

De markt van de campers kent de laatste jaren een sterke stijging. Volgens  gegevens van de European Caravan Federation (ECF) zijn er in Europa al meer dan 2 miljoen kampeerauto’s geregistreerd. Deze stijging leidt tot een grotere vraag naar overnachtingsmogelijkheden waardoor het beschikbare aanbod in Vlaanderen niet meer volstaat. In West-Vlaanderen is er vooral aan de kust een tekort aan camperplaatsen.

230 bijkomende camperplaatsen

Westtoer stimuleert via het reglement toeristische impulsen ondernemers en gemeenten om te investeren in camperplaatsen. Ook Vlaanderen voorziet via de logiespremies financiële impulsen om de investeringskost van de aanleg en inrichting van camperplaatsen te verlichten.  “De provinciale subsidie zorgde voor de creatie van 230 bijkomende camperplaatsen, waarvan 170 langsheen de Vlaamse kust.  Zowel in Bredene (+8), Middelkerke (+15), Nieuwpoort (+56), Blankenberge (+42), Westende (+39) en De Panne (+10) breidde het bestaande aanbod aan overnachtingsmogelijkheden voor kampeerautotoerisme verder uit. In de andere drie regio’s werden dankzij de provinciale steun extra camperplaatsen gerealiseerd in Gistel, Menen en Vleteren,” weet provincieraadslid Jan Van Meirhaeghe.

Kwaliteit kampeerbeleving verhogen

Er loopt via Toerisme Vlaanderen op dit moment ook een driejarig traject om kampeerondernemers individueel en op maat te begeleiden zodat de kwaliteit van de kampeerbeleving op (een gedeelte van) hun terrein nog verhoogt. “Van de 14 deelnemende kampeerbedrijven zijn er 5 uit West-Vlaanderen (Eureka en Bloemenduin beiden in Koksijde, Kijk- en doeboerderij Den Overdraght en Stal ’t Bardehof beiden in Popering en Hoeve Maedelstede in Lo-Pollinkhove),” vult Vlaams parlementslid Cathy Coudyser aan. Elke ondernemer kon de noden, wensen en het beschikbaar investeringsbudget bespreken met Toerisme Vlaanderen die tips en tricks meegaf.  Ze kregen van het Nederlandse bedrijf K3H Architecten en Adviseurs een realistisch toekomstplan aangereikt. “Ook hiervoor kan men rekenen op aanvullende financiering via Westtoer of Toerisme Vlaanderen. Zo wordt het plan binnen een termijn van twee tot vier jaar effectief gerealiseerd.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is