Gelegenheidstoespraak: Danshappening aan zee

Door Cathy Coudyser op 15 augustus 2017, over deze onderwerpen: Cultuur, Erfgoed, Knokke-Heist

Ciao Marsala, Sicilie,

Guten Abend Thüringen, Deutschland,

Labvakar, Letland, Riga,

Goede vrienden van de Sloepe

 

Welkom in Vlaanderen ! 

Het is een eer om jullie, als Vlaams volksvertegenwoordiger, welkom te mogen heten in Vlaanderen, aan de Vlaamse kust, in Knokke-Heist.

It is an honour to welcome you all,  here in Flanders, a prosperious and innovative  region with a rich cultural heritage but also a very actual cultural life.  I invite you to dance a lot, to make friends for life, to have good times at the seaside and to visit the Unesco World Heritage City of Bruges. 

Van harte welkom ook aan Mevrouw Anneleen Verhaegen, namens de Duitse Ambassade

En aan Mevrouw Andrea Esteban Samà, namens de Italiaanse Ambassade,

De Letse ambassade laat zich verontschuldigen maar wenst iedereen een fijne vierdaagse.

 

Goede vrienden,

Cultuur is identiteit.  Cultuur bindt en verbindt.  Cultuur brengt mensen samen. 

Volkscultuur is het middel bij uitstek om regio’s samen te brengen, elkaar te leren kennen en te waarderen.  Dat is wat hier, vandaag en morgen, en tijdens deze vijf dagen, spontaan gebeurt. 

Volkscultuur is volksdansen, volksmuziek, ambachten en gebruiken.  Van het bakken van wafels en frieten, het brouwen van bier, het vieren van christelijke feesten over reuzen en processies. Maar er komen ook nieuwe tradities bij, volkscultuur leeft en is dynamisch.

Het maakt deel uit van ons cultureel erfgoed. Dit moeten we koesteren, dit moeten we doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen.  Het is onze rijkdom. 

Verenigingen zoals de Sloepe, die kunnen rekenen op tal van vrijwilligers,  zijn dan ook belangrijk voor het voortbestaan van deze tradities en verdienen meer dan ons respect.   Het is ook belangrijk dat ze goede contacten onderhouden met andere gelijkgezinde groepen en verenigingen. 

In onze huidige mondiale samenleving, waar grenzen vervagen, gaan we meer en meer op zoek naar authenticiteit, naar onze roots, naar wat ons onderscheidt en uniek maakt. 

Waarom gaan mensen graag op vakantie ?  Om de eigenheid van een andere streek, een ander volk te ontdekken.  Om te weten, te leren hoe mensen leven, wonen, wat ze eten en drinken … Om de geschiedenis van die mensen te kennen, om te begrijpen waarvoor ze nu staan.  Niets is zo gezellig om langs oude vissershaventjes te wandelen, om de weidse, soms grillige natuur te ontdekken of om oude Hanze-steden te bezoeken.  Genieten we niet van de Provencaalse kruiden, de Bretoense oesters of de Duitse Braadworsten ?  Is het niet leuk om op Siciliaans marktjes olijven te kopen en op te eten bij een goed glas wijn ? We laten ons meevoeren met Bretoense en Ierse muziek.   En we dansen… de tango, de zorba of de wals.

We tonen wie we zijn.  We zetten maar al te graag de troeven van onze regio in de etalage.  We delen dit graag met anderen. 

Met deze Danshappening aan Zee nodigt de Sloepe tweejaarlijks een aantal andere regio’s uit om samen te dansen.  Daarmee openen ze de blik op de wereld.  Elke regio toont zijn eigenheid, maar we leren de eigenheid van anderen kennen, waarderen en respecteren.  Daaruit ontstaan vriendschappen.  Deze vijfdaagse is voor ieder van u uniek, er worden banden gesmeed die onvergankelijk zijn.  Dit bindt mensen, dit bindt volkeren.

Deze Danshappening aan Zee, is een mini-Europeade. 

Mon de Clopper, initiatiefnemer van de Europeade, schreef in 1964 dat de enige weg naar het Europa van morgen, de weg der harten is’.  En hij vervolgde : ‘Leve het Europa der volkeren, waar ieder zijn plaats heeft en waar iedereen welkom is.  Het Europa der harten zal vrienden en vrede brengen.  Vrede is welvaart en culturele  rijkdom.’ 

Anno 2017, waar Europa een tweede adem zoekt, blijft dit bijzonder actueel.  Dat Europa der volkeren, , dat wensen we elke Europeaan, dat is de toekomst van Europa waar we samen aan bouwen.  Eenheid in verscheidenheid maakt ons sterk en rijk.

En de Europeade, het hoogfeest van de regionale volksdans, brengt nog altijd, elk jaar, jonge Europeanen bijeen om hun volkscultuur te tonen als een feest van de vriendschap. 

Vorig jaar was de Europeade in Namen, dit jaar in Turku, Finland namen niet minder dan 6000 dansers deel.  Een van de topjaren. En als ik mij niet vergis waren bij de 228 Vlamingen ook enkele leden van de Sloepe aanwezig.

Fantastisch !

Met deelname aan de Europeade, met evenementen zoals vandaag reiken jullie de hand, over de grenzen heen.  De Sloepe is ongetwijfeld de meest internationale vereniging in Knokke-Heist.  Jullie zijn onze ambassadeurs :  in Knokke-Heist, in Vlaanderen en ver daarbuiten.  Jullie zetten onze Vlaamse identiteit in de verf, en brengen de tradities van Sicilië, Thüringen en Riga naar Vlaanderen. 

Ik wens jullie een fantastische Danshappening, veel plezier, fantastische ervaringen, en onbreekbare vriendschappen. 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is