Vlaams Volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser bevroeg bevoegd minister voor toerisme Zuhal Demir naar de impact, specifiek voor de Westhoek, van het verdwijnen van de ferryverbinding.

Impact
P&O Ferries vervoert jaarlijks ongeveer 290.000 passagiers via de Hull-Zeebruggeroute. De Britse oostkusthavens, waaronder Hull, zorgen voor ongeveer 8 procent van de Britse bezoekers. Deze 8 procent vertaalt zich in meer dan 65.000 bezoekers minder per jaar. Het overgrote deel van deze 8 procent komt specifiek naar de Westhoek en naar Brugge. De impact in West-Vlaanderen is dus groot. Het gaat hier vooral over twee specifieke segmenten: de schoolreizen en de groepsreizen per bus. Voor deze doelgroepen uit het centrum en noorden van Groot-Brittannië zijn er bovendien weinig alternatieven.

Alternatieven
Toerisme Vlaanderen zal met P&O Ferries blijven samenwerken op de Dover-Calaisroute en onderzoekt of het zin heeft om op de Hull-Rotterdamroute te werken. Dat is dus een piste die bekeken kan worden: kunnen we daar een meerwaarde uit halen voor onze regio? 

Wat kan Toerisme Vlaanderen doen?
Gezien de coronacrisis en de onmogelijkheid om binnen afzienbare tijd reizigers naar Vlaanderen te brengen, concentreert Toerisme Vlaanderen zich sinds half maart op het brengen van positieve verhalen over de troeven van Vlaanderen. Deze acties worden verspreid via globale kanalen en ook specifiek via kanalen die de juiste doelgroepen aanspreken: Stay at Home Museums, virtual Tour of Flanders, de Ensorcampagne op TikTok enzovoort.

Specifiek voor de Westhoek en de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog heeft Toerisme Vlaanderen een virtuele actie georganiseerd voor Anzac Day, met onder andere een livestream van een beiaardconcert. Via sociale media worden specifiek Britse, Canadese, Australische geïnteresseerden aangesproken.

"We bereiden ook het moment voor dat het internationale toerisme vanuit het Verenigd Koninkrijk naar de Westhoek opnieuw op gang komt. Hiervoor worden verschillende acties uitgewerkt. Een aantal daarvan zijn specifiek op schoolreizen gericht. We zijn momenteel ook bezig met de ontwikkeling van een Flanders pass waarmee men kortingen krijgt op allerlei bezoeken. Er zijn ook een aantal mediadeals afgesloten voor de postcovidperiode, vooral wat het herdenkingstoerisme betreft. Dat staat allemaal in de steigers.", aldus Demir.

Minister Demir zal met Toerisme Vlaanderen, net zoals het havenbestuur van Zeebrugge en andere stakeholders, blijven lobbyen om de lijn alsnog te behouden.

Onderwerpen