7 West-Vlaamse beurzen voor het doorgeven van vakmanschap

Door Cathy Coudyser op 17 december 2021, over deze onderwerpen: Cultuur, Erfgoed

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon kent 21 beurzen toe voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject. Ook zeven West-Vlaamse vakmanschapstrajecten worden ondersteund, goed voor 197.606,15 euro. “Door kennis, kunde en passie over te dragen aan een volgende generatie blijft het uniek Vlaams vakmanschap leven hierin ondersteund door innovatieve  technologieën.” reageert Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser.

Vlaanderen voorziet in beurzen die aan een meester en één of meerdere leerlingen toegekend worden voor een periode van maximum 2 jaar.  “In dit traject geeft de meester-vakman zijn kennis, kunde en passie door aan een starter.  Dit kan binnen de hobbysfeer maar ook kleinschalige ondernemingen of starters nemen deel.  Zo houdt Vlaanderen unieke tradities in leven en toont ze ook hoe uniek, creatief en innoverend ze is.” reageert Cathy Coudyser.  Onlangs kende minister Jambon aan 21 meesters en 35 leerlingen een beurs toe, goed voor in totaal ruim 597 000 euro.

Zeven West-Vlaamse leerling-meestertrajecten

Er zijn ook 7 West-Vlaamse beurzen toegekend voor diverse vormen van vakmanschap, goed voor 197.000 euro.  

De Damse imker Antoon Rooryck zal twee leerlingen inwijden in zijn West-Vlaams imkerverhaal.  Harald Lamon en Leo Crul, een houtsnijbewerker en kunstglazenier, beiden uit Brugge, nemen leerlingen mee in een reis door de bijzondere wereld van groenhoutbewerking en glazenierskunst. Het Brugse Atelier van Margot Billiet zal drie leerlingen de kneepjes bijbrengen van het ontwerpen van herhalende patronen voor diverse toepassingen.

Ook hoefsmid Bram Bruneel en touwslager Roger Tanghe uit Roeselare geven hun vakmanschap door. De Lichterveldse gepensioneerde apotheker Daniël Follebout stelt tot slot zijn expertise omtrent het brouwen van gezondheidsdrank Kombucha ter beschikking.

De Krant van West-Vlaanderen schetst een portret van drie West-Vlaamse vakmannen: https://kw.be/nieuws/economie/zij-geven-hun-vakmanschap-door-nieuwe-prem...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is