Corona heeft het culturele leven in Vlaanderen het voorbije anderhalf jaar danig overhoop gehaald. Om na de eerste lockdown het Vlaamse culturele leven terug in beweging te krijgen lanceerde Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon in oktober 2020 de culturele activiteitenpremie. Organisatoren van culturele activiteiten konden deze premie gebruiken om optredens, workshops, exposities, lezingen of een socio-culturele activiteiten in een coronaveilige fysieke setting te organiseren dan wel om een alternatief, digitaal concept te ontwikkelen.

De premie bleek een schot in de roos want voor meer dan 10.266 culturele activiteiten werd een forfaitaire subsidie aangevraagd. Met het beschikbare budget van 33,7 miljoen euro konden in totaal 6735 premies worden toegekend. Van die 6735 activiteiten hebben er uiteindelijk 5872 effectief plaatsgevonden. 863 activiteiten werden zodanig geïmpacteerd door de tweede coronagolf en daarbij horende lockdown vanaf november 2020 dat de organisatoren vooralsnog genoodzaakt waren om af te gelasten. “Voor deze door overmacht geannuleerde activiteiten konden de organisatoren de premie aanwenden om hun niet-recupereerbare kosten te dekken. Op die manier zorgde Vlaanderen er mee voor dat de organisatoren hun aangegane engagementen ten aanzien van derden toch konden nakomen.” aldus Cathy Coudyser.

Steekproefgewijze controles hebben op heden aanleiding gegeven tot terugvordering van (een gedeelte van) de premie in slechts 342 dossiers voor een beperkt subsidiebedrag van 320.055,14 euro.

Onderwerpen