5872 culturele activiteiten in Vlaanderen dankzij Vlaamse culturele activiteitenpremie

Door Cathy Coudyser op 9 december 2021, over deze onderwerpen: Cultuur

Dat corona het culturele leven in Vlaanderen het voorbije anderhalf jaar sterk bemoeilijkt heeft is een understatement. Via de culturele activiteitenpremie hoopte de Vlaamse regering organisatoren van culturele activiteiten te stimuleren om ondanks de beperkende maatregelen toch in een cultureel aanbod te voorzien. En met succes want dankzij deze forfaitaire subsidie vonden in de periode tussen 1 september 2020 en 31 augustus 2021 5872 culturele activiteiten in Vlaanderen plaats. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon op een parlementair initiatief vanwege Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser (N-VA). “Heel wat artiesten zochten creatieve manieren, vaak digitaal, om weer aan het werk te gaan.  Met deze activiteitenpremie gaven we hen dat duwtje in de rug. In deze vierde golf kunnen we best onderzoeken of een gelijkaardig systeem opnieuw soelaas kan brengen.”

Corona heeft het culturele leven in Vlaanderen het voorbije anderhalf jaar danig overhoop gehaald. Om na de eerste lockdown het Vlaamse culturele leven terug in beweging te krijgen lanceerde Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon in oktober 2020 de culturele activiteitenpremie. Organisatoren van culturele activiteiten konden deze premie gebruiken om optredens, workshops, exposities, lezingen of een socio-culturele activiteiten in een coronaveilige fysieke setting te organiseren dan wel om een alternatief, digitaal concept te ontwikkelen.

De premie bleek een schot in de roos want voor meer dan 10.266 culturele activiteiten werd een forfaitaire subsidie aangevraagd. Met het beschikbare budget van 33,7 miljoen euro konden in totaal 6735 premies worden toegekend. Van die 6735 activiteiten hebben er uiteindelijk 5872 effectief plaatsgevonden. 863 activiteiten werden zodanig geïmpacteerd door de tweede coronagolf en daarbij horende lockdown vanaf november 2020 dat de organisatoren vooralsnog genoodzaakt waren om af te gelasten. “Voor deze door overmacht geannuleerde activiteiten konden de organisatoren de premie aanwenden om hun niet-recupereerbare kosten te dekken. Op die manier zorgde Vlaanderen er mee voor dat de organisatoren hun aangegane engagementen ten aanzien van derden toch konden nakomen.” aldus Cathy Coudyser.

Steekproefgewijze controles hebben op heden aanleiding gegeven tot terugvordering van (een gedeelte van) de premie in slechts 342 dossiers voor een beperkt subsidiebedrag van 320.055,14 euro.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is