2 miljoen euro extra voor betaalbare vakanties voor Vlamingen in armoede

Door Cathy Coudyser op 6 november 2022, over deze onderwerpen: Toerisme

Vlaanderen zet al jaren in op toerisme voor iedereen, dus ook voor wie het financieel moeilijk heeft.  In huidige tijden zien we een steeds grotere groep beroep doen op kortingen bij aanbieders van daguitstappen en verblijfsaccommodaties. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir maakt dan ook 2 miljoen euro extra middelen vrij. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser (N-VA). “Daarmee koopt Toerisme Vlaanderen nog voor het jaareinde bijkomende kortingscontingenten aan bij toeristische ondernemers met sociaal engagement.” weet Coudyser.

Met de kortingscontingenten betaalt Toerisme Vlaanderen aan attracties, verblijfsparken en andere logies die een korting toekennen aan de doelgroep van mensen in armoede, de korting (deels) terug.  Deze steunmaatregel werd tijdens corona als tijdelijke maatregel geïntroduceerd. Doel was om deze ondernemingen ook in de moeilijke omstandigheden van de coronacrisis te stimuleren deze korting te blijven geven zodat er een voldoende divers aanbod is waar mensen in armoede kunnen uit putten. “Het instrument heeft na evaluatie duidelijk zijn nut bewezen. Tijdens de coronacrisis werd voor 5 miljoen euro sociale kortingen terugbetaald aan sociaal geëngageerde toeristische ondernemers.” weet Coudyser.

Vandaag voorziet minister Demir een structurele verankering van deze tijdelijke maatregel. Om vakanties ook in 2023 betaalbaar te houden trekt ze voor de kortingscontingenten opnieuw 2 miljoen euro uit. “Bij de structurele verankering van de kortingscontingenten wordt rekening gehouden met enkele aanbevelingen die uit de evaluatie van de tijdelijke steunmaatregel naar voren zijn gekomen. Ten tijde van corona wou men de ondernemer maximaal ondersteunen door vanuit Toerisme Vlaanderen de volledige kostprijs van de korting terug te betalen. Vanaf nu zal de korting gedeeld gedragen worden door de ondernemer zelf en door Toerisme Vlaanderen.” besluit Coudyser.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is