De monumenten liggen verspreid over de verschillende Vlaamse provincies. Voor West-Vlaanderen staan Stalijzermolen Leisele (Alveringem), Kasteel van Vichte (Anzegem), Hotel d'Hanins de Moerkerke (Brugge), Wullepitmolen (Kortemark), Kasteelhoeve Haute Cense (Menen) en Graaf De Smet de Naeyerlaan 98 (Oostende) op het lijstje.

"Investeren in onroerend erfgoed is ook investeren in het welzijn van burgers, in nieuwe economische impulsen, in toerisme en werkgelegenheid, in duurzame en nieuwe ontwikkelingskansen", aldus Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA). 

Naast deze programmatie zal Diependaele ook toelichting geven bij de extra middelen voor Onroerend Erfgoed uit het Vlaams relanceplan 'Vlaamse Veerkracht. Ook plant hij een nieuwe procedure voor het aanvragen van erfgoedpremies. De bedoeling is om de financiering van het onderhoud van monumenten te verhogen, zodat de renovatiekosten op lange termijn gedrukt worden. Het nieuwe systeem treedt op 1 december in werking.