Met de projectoproep “Kunst in Opdracht in de publieke ruimte” wil Vlaanderen meer kwaliteitsvolle kunstwerken in de publieke ruimte realiseren. In het kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht heeft Vlaams Minister van Cultuur Jan Jambon 3 miljoen euro voorbehouden voor twee oproepen. In april 2021 werd de eerste oproep opengesteld, de tweede oproep staat nog open tot 17 januari 2022.

Met de eerste oproep krijgen 16 opdrachtgevers in totaal 950.864,11 financiële steun om hun kunstopdracht te realiseren. “Zo worden zeer uiteenlopende artistieke ideeën in de Vlaamse publieke ruimte gecreëerd. Het varieert van een muurschildering in het Zennepark in Schaarbeek, een covid herdenkingsmonument in Kruibeke en een mijnkathedraal in Beringen.” geeft Coudyser mee.

Twee West-Vlaamse projecten

De Nieuwe opdrachtgevers vzw ontvangt 40.000 euro voor de realisatie van een artistieke interventie op de archeologische site Klare Wal te Alveringem. De cirkelvormige sporen van de ringwalburg en henge zullen zichtbaar worden aan de hand van een kunstwerk (van nog onbekende kunstenaar) dat de aandacht naar de site moet trekken en op die manier bijdraagt tot de ontsluiting ervan.

Brugge Plus vzw krijgt op zijn beurt 70.220 euro.  Daarmee zal kunstenaar Elise Eeraerts een draagbaar kunstsculptuur ‘Gouden Boom’ creëren voor de traditionele Gouden Boomstoet. Het werk zal bestaan uit een demonteerbare stam en zes zwevende elementen en zal tijdens de komende edities* van de Brugse Gouden Boomstoet mee worden rondgedragen. 

De volledige lijst van betoelaagde kunstopdrachten kan geraadpleegd worden via https://www.vlaanderen.be/cjm/nl/nieuws/relanceplan-ruim-950000-euro-voo....

*De eerstkomende editie van de Gouden Boomstoet is normaal voorzien in 2022 maar werd door het Brugse stadsbestuur onlangs met twee jaar uitgesteld.