De Westhoek is in Vlaanderen de stille getuige van de gebeurtenissen van WO I. Het landschap, de kraters, de goed onderhouden Duitse en Britse kerkhoven nodigen uit tot bezinning. 

“In bezoekerscentra, musea en op unieke plekken wordt de vredesgedachte doorgegeven aan alle Vlamingen, jong en oud, maar ook aan de internationale toerist, en in het bijzonder aan de Britten.", aldus Coudyser

In maart startte Westtoer nog het project ‘FENIKS’ op, een bundeling van alle herdenkingsactiviteiten rond WO I in de Westhoek. In 1920, inmiddels exact 100 jaar geleden, lag heel de Westhoek in puin en begon de wederopbouw van de regio. Daarrond stonden een hele reeks tentoonstellingen en events gepland. Helaas doorkruiste de Corona-pandemie het hele opzet en werden alle events vanaf 9 maart uitgesteld.

Het aantal WO I-herdenkingsbezoekers voor de maanden januari-augustus daalde in de Westhoek van 288.000 in 2019 tot 92.800 dit jaar, een daling van maar liefst 68%. (bron: Westtoer, Onderzoek en permanente monitoring Herdenkingstoerisme Westhoek 2019-2020).

COVID-19 treft de toeristische sector bijzonder hard. Ook de Westhoek blijft daarbij niet gespaard. “Maar deze regio ademt zoveel veerkracht uit dat ze, net zoals na WO I, na deze Corona-crisis ongetwijfeld weer zal herrijzen en het vredestoerisme weer zal bloeien als voorheen,” aldus een optimistische Coudyser.

‘FENIKS’ zal dit najaar de uitgestelde expo’s en events en de communicatie daarrond terug opstarten.“Ik wil jullie allen warm maken om dit project een hart onder de riem te steken. Want WO I vormt een belangrijk deel van ons verleden.”