In het kader van het Vlaamse investeringsplan Vlaamse veerkracht heeft de Vlaamse regering 150 miljoen euro bijkomende investeringsmiddelen voorzien voor de relance van de toeristische sector na corona. “Toerisme Vlaanderen zet zelf enkele pilootprojecten op en selecteerde daarnaast een aantal partnerprojecten die mits financiële impuls van Vlaanderen snel kunnen gerealiseerd worden. Tegelijkertijd wordt aan de sector de mogelijkheid geboden om Vlaamse steun te bekomen voor projectvoorstellen die aansluiten bij de Vlaamse thematische beleidsprioriteiten erfgoed, natuur en platteland, wandelen en fietsen, congrestoerisme en gastronomie. Via zeven projectoproepen zal Vlaanderen in totaal 30,6 miljoen euro verdelen. De eerste twee worden op 15 maart gelanceerd.” aldus Coudyser.

Projectoproep Bierbeleving

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir voorziet 3 miljoen euro Vlaamse relance middelen voor de ontwikkeling van nieuwe bierbelevingen die het mogelijk maken voor bierliefhebbers van over de hele wereld om het Vlaamse vakmanschap rond bierbrouwen te proeven en de link legt met de verhalen die aan bierbrouwen in Vlaanderen verbonden zijn. Zowel het verbouw(en) en inrichten van bezoekersinfrastructuur op de site van een bestaande brouwerij alsook de ontwikkeling van digitale producten die de beleving van de bezoeker aan de brouwerijsite verhogen komen in aanmerking voor betoelaging binnen deze projectoproep. “Voor West-Vlaanderen als bakermat van de traditionele en unieke bierstijl Vlaams oud-bruin, van verschillende trappisten en abdijbieren biedt deze verhaallijn vele opportuniteiten om de sterke internationale reputatie die West-Vlaanderen heeft opgebouwd als bierbestemming verder te ondersteunen.” aldus Coudyser.

Projectoproep Recreatief fietsen

De tweede toeristische verhaallijn waarop wordt voortgebouwd is die rond het Vlaamse wielerfgoed. Onder impuls van Vlaams minister Demir wordt deze verhaallijn verbreed door ook in te zetten op recreatief fietsen. Vlaanderen trekt twee miljoen euro uit voor de realisatie van multifunctionele servicepunten en extra belevingselementen langs de Vlaamse icoonfietsroutes of langs de Cycling in Flanders fietsroutes. “Deze oproep laat toe om de beleving rond de recent vernieuwde icoonfietsroutes in West-Vlaanderen te verhogen met oog op een betere ervaring voor de recreatieve fietstoerist en West-Vlaanderen nog meer dan voorheen (ook) al fietsend te verkennen.” concludeert Coudyser.

Onderwerpen