Gezondheid toeristische sector in stijgende lijn

Uit deze nieuwe bevraging blijkt dat de gezondheid van de Vlaamse toeristische bedrijven sterk is verbeterd. Het aandeel toeristische ondernemingen dat denkt in 2022 verlies te zullen maken is gezakt tot 11%, 51% verwacht break-even te draaien en 38% van de uitbaters gaat ervan uit dit toeristische seizoen winst te kunnen maken. “Deze verwachtingen zijn hoopvol rekening houdende dat  meer dan een derde van de logiesuitbaters 2021 afgesloten heeft met rode cijfers. In 2020 draaide zelfs nog 63% van de toeristische ondernemers met verlies.” aldus Coudyser.

Pijnpunt: tewerkstelling

Een pijnpunt dat uit de bevraging duidelijk naar voren komt is het tekort aan personeel. 22% van de logies geeft aan over onvoldoende personeel te beschikken.Het tekort is het meest voelbaar bij de hotels waar 1 op drie hoteluitbaters dit probleem benoemt.“In volle coronacrisis en opeenvolgende gedwongen sluitingen is veel (vast) personeel weggevloeid en vraag naar flexible werkkrachten (uitzendarbeid en studenten) daalde sterk.  Vacatures raken, zeker in West-Vlaanderen, niet opnieuw ingevuld.  Dat kan een rem zetten op het herstel van de toeristische sector.” geeft Coudyser nog mee.

Recent onderzoek van HIVA – KU Leuven bevestigt dat de tewerkstelling in de brede horecasector tijdens de coronapandemie zwaarder en langduriger getroffen is in vergelijking met andere economische sectoren. "De langdurige inzet van tijdelijk werkloosheid zorgt voor een verzwakte dynamiek op de arbeidsmarkt. De motor voor het invullen van vacatures hapert doordat mensen minder geneigd zijn om van job te veranderen. Vlaanderen zet alle zeilen bij om geïnteresseerde werkkrachten via opleiding en omscholing toe te leiden naar de horeca. De hefbomen om de dynamiek in de arbeidsmarkt opnieuw te normaliseren zit echter bij de Vivaldi regering.” besluit Coudyser.

Onderwerpen