Herziening percentagedecreet

Een eerste aandachtspunt voor het nieuwe decreet is de uitbreiding van het toepassingsgebied. Volgens het rapport van Idea Consult moet een nieuw decreet, meer dan het huidige decreet, bruggen slaan tussen andere beleidsdomeinen en bestuursniveaus om op die manier een gedeelde verantwoordelijkheid te bereiken bij het realiseren van kunstprojecten. Ook moet de financiering flexibeler kunnen. Daarbij zijn de grootste knelpunten de verplichting en de wijze waarop middelen geïnvesteerd moeten worden. Verder biedt het huidige geen kader voor de begeleiding van opdrachtgevers en kunstenaars. Daarom zou een hernieuwd decreet ook moeten focussen op kwaliteitsbewaking. Daarom wordt aanbevolen om het percentagedecreet te herzien.

Uitbouw kennisnetwerk

Naast de herziening van het decreet beveelt Idea Consult ook aan om in te zetten op de verdere uitbouw van een kennisnetwerk. De Vlaamse overheid neemt daarin haar verantwoordelijkheid door de Kunstcel van het Departement Cultuur, Jeugd en Media in te zetten als regisseur van het kennisnetwerk en vanuit die regiefunctie te werken op drie niveaus: 1. Sensibiliseren en stimuleren omdat een breed maatschappelijk draagvlak voor kunst in de publieke ruimte onontbeerlijk is voor de realisatie van kwaliteitsvolle kunstprojecten; 2. Onderzoek, vorming en begeleiding omdat een ‘kennisnetwerk’ breed kan inzetten op het ondersteunen van alle belanghebbenden en 3. Kwaliteitsborging omdat een basisvoorwaarde voor de realisatie van kwalitatief hoogstaande kunstprojecten een brede communicatie over goede voorbeeldprocessen en – projecten vraagt. 

Projectfonds

Ter voorbereiding van de bijsturing van het percentagedecreet onderzoekt de Kunstcel van de Vlaamse overheid de mogelijkheden om te werken met een projectfonds. Door met projectfondsen te werken zouden meerdere beleidsstructuren kunnen participeren en kan wordt kwaliteit in de hand gewerkt. Daarbij is het uitgangspunt dat de Vlaamse overheid niet zomaar middelen investeert voor kunst in de publieke ruimte maar een systeem opzet waarbij ook de aanvrager mee financiert en eigen middelen inbrengt. 

Onderwerpen