Vlotkamp

“Vlotkamp” is een zomers pop-up logies bestaande uit acht tenten op zelfgebouwde houten vlotten op het meer van domein van Polderwind in Zuienkerke. Naast het ‘Vlotkamp’ baten Kika en Tobias ook nog 'Boomkamp' uit, concept van boomhutten en -tenten in de Lakebossen in Ruddervoorde. Ideaal voor jonge, avontuurlijke gezinnen die willen genieten van een romantische overnachting in een idyllische setting. Ik spreek er met de uitbater Tobias over zijn ervaringen rond de administratieve rompslomp die bij een erkenningsaanvraag komt kijken alsook het kluwen van ruimtelijke ordeningsregels waaraan een logies moet voldoen. 

foto

De Douvevallei

In de Westhoek ontdekte ik het stiltelogies ‘De Douvevallei’.  De boerderij waar de uitbater Marc zelf opgroeide werd omgevormd tot comfortabele vakantiewoningen. Gasten kunnen ook overnachten in slaappods of in een tot slaapplaats omgebouwd wijnvat.  De stilte en de natuur om je heen laat je volledig tot rust komen.  Daarenboven is deze toeristische ondernemer doordrongen van een duurzame en ecologische visie. Ook hier is de complexe regelgeving ruimtelijke ordening spelbreker.

 

foto

Aan de Vleterbeke

Boer Gerdy en zijn echtgenote Evy hebben op hun boerderij ‘aan de Vleterbeke’ in Oostvleteren een van de bestaande gebouwen getransformeerd in een grote vakantiewoning en daarnaast vind je in de weide ook nog vier glampingtenten.  Hier combineer je dus vakantie met een kennismaking met het leven op de boerderij, de dieren en de verse producten. Met deze concrete ervaringen van toeristische ondernemers op het terrein kan ik aan de slag in het parlement. Via vragen aan minister Demir kwam ik o.a. te weten dat de aanmelding en erkenning van tijdelijke logiesconcepten vergemakkelijkt wordt bij de herziening van het logiesdecreet dat dit jaar nog naar het parlement komt. De minister gaf ook aan dat er momenteel bekeken wordt hoe de stedenbouwkundige regelgeving aangepast kan worden, zeker voor logies in het buitengebied.