Anno 2019 zijn er in Vlaanderen meer dan 80 ‘Rap op stap’-kantoren waarvan 14 in West-Vlaanderen. Deze vrijetijds- en reisbureaus zijn gespecialiseerd in de toeleiding van Vlamingen in kwetsbare situaties naar een vakantie- en vrijetijdsaanbod aan sociaal tarief. En met succes. In 2018 waren de boekingen van alle Rap op Stapkantoren in Vlaanderen goed voor respectievelijk 20% van vakanties die via het netwerk ‘iedereen verdient vakantie’ konden gerealiseerd worden. Dat betekent dat de Rap op Stapkantoren verhoudingsgewijs veel meer vakanties boeken doen dan andere organisaties in het netwerk.

Extra impuls in 2020

Daarom heeft Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) beslist om voor 2020 een extra impuls van 200.000 euro te voorzien. Daarnaast kondigde de minister ook aan dat ze zal onderzoeken of en hoe een meer structurele  financiële ondersteuning van het Rap op stap netwerk vorm kan krijgen binnen  het nieuwe wettelijke kader rond Iedereen verdient vakantie. Dat blijkt uit haar antwoord op een vraag om uitleg van Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser (N-VA).

“Via laagdrempelige dienstverlening op maat zorgt het Rap op stapnetwerk in Vlaanderen ervoor dat vele Vlaamse vakantiegangers hun drempel overwinnen en toch op vakantie gaan. De voorziene impuls van 200.000 euro zal de kwaliteit van de werking van deze kantoren, die in hoofdzaak teren op de inzet van vrijwilligers, zeker ten goede komen.”

Rap op stap in West-Vlaanderen.

In de provincie West-Vlaanderen omvat het Rap op stapnetwerk 14 kantoren in 13 Vlaamse steden en gemeenten, meer bepaald in Blankenberge, Bredene, Brugge, Izegem, Koekelare, Kortrijk, Oostduinkerke, Oostende (3 locaties), Poperinge, Roeselare, Tielt en Waregem. Dit is minder in vergelijking met bijvoorbeeld de provincies Oost-Vlaanderen of Antwerpen waar er respectievelijk 30 en 18 reiskantoren gevestigd zijn.

 “Vanuit Vlaanderen zullen de Rap op stap kantoren de komende jaren begeleid worden bij het verbreden van hun dienstverlening inzake vakantiebemiddeling naar doelpubliek in de omliggende gemeenten. Zo raken de blinde vlekken inzake vakantieparticipatie ingevuld en kan het recht op vakantie voor alle West-Vlaamse vakantiegangers gegarandeerd worden” aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser.   

Onderwerpen