Het Vlaamse cultureel erfgoeddecreet biedt ondersteuning op maat van de professionele cultureel erfgoedsector in Vlaanderen. 68 musea, archieven en erfgoedbibliotheken in Vlaanderen dienden een aanvraag in voor in totaal 47,4 miljoen euro. Onder hen ook twaalf erfgoedspelers uit West-Vlaanderen die samen hopen aanspraak te kunnen maken op net geen 6,5 miljoen euro Vlaamse subsidies, zo blijkt uit de cijfers van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

2,6 miljoen euro gevraagd door Musea Brugge, onze Vlaamse vuurtoren

Musea Brugge is vorig jaar door de Vlaamse regering erkend als Cultureel Erfgoedinstelling van de Vlaamse Gemeenschap. Die erkenning leidt ertoe dat de Brugse museumgroep een voorbeeldfunctie heeft ten aanzien van andere musea in Vlaanderen en zich tegelijkertijd kan meten met andere grote topmusea in het buitenland. Ze rekenen op 2,6 miljoen euro om deze verhoogde ambities te kunnen waarmaken.

1,6 miljoen euro gevraagd door drie West-Vlaamse erfgoedspelers met Vlaanderenbrede impact waarvan twee nieuwe 

Met het In Flanders Fields museum dat de vredesgedachte ‘Nooit meer Oorlog’ blijvend onder de aandacht brengt, heeft West-Vlaanderen momenteel maar één landelijk erkend museum.  Mogelijk komt daar binnenkort verandering in want zowel de Openbare Bibliotheek Brugge als Abby, het eind 2024 te openen museum voor beeldende kunsten in Kortrijk, hebben voor het eerst een Vlaamse subsidieaanvraag ingediend.  Samen vragen de drie spelers 1,6 miljoen euro financiële steun.

8 regionale West-Vlaamse erfgoedspelers vragen 2,2 miljoen euro

Memorial museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke, Eperon d’Or in Izegem, Abdijmuseum Ten Duinen en  het Nationaal Visserijmuseum in Koksijde, Texture in Kortrijk, Bakkerijmuseum Walter Plaetinck in Veurne, Yper museum en stadsarchief van Ieper tenslotte zijn gevestigde West-Vlaamse erfgoedspelers. Zij willen hun werking verderzetten met focus op digitalisering, duurzaamheid en verbreding van publieksbereik.  Samen vragen ze daarvoor 2,2 miljoen euro aan.

“Alle aanvragen worden nu beoordeeld door experten uit het erfgoedveld. Op basis van deze beoordelingen en na overleg met de steden en gemeenten zal het departement een advies voor financiering voorleggen aan Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. De Vlaamse regering neemt uiterlijk op 1 oktober 2023 een definitieve beslissing.” aldus Cathy Coudyser.