Zwinstreek in de running voor erkenning als Vlaams landschapspark

Door Cathy Coudyser op 12 januari 2022, over deze onderwerpen: Natuur

Vandaag selecteert bevoegd Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir 13 regio’s die verder ondersteund worden om erkend te worden als Vlaams nationaal park dan wel landschapspark. De grensoverschrijdende Zwinstreek is één van deze regio’s. “Onze Zwinstreek is niet enkel uniek qua landschap en natuur maar ook cultuurhistorisch en toeristisch is er een enorm potentieel. Een van de ambities is dan ook om de Zwinstreek verder toeristisch-recreatief en grensoverschrijdend te ontsluiten”, reageert Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser tevreden.

Midden april lanceerde bevoegd minister van Omgeving Zuhal Demir een open oproep  in de zoektocht naar vier bijkomende nationale parken en drie landschapsparken in Vlaanderen. En met succes, want niet minder dan 23 kandidaten dienden zich aan. Allen dienden ze een conceptnota in met een visie hoe ze deze streek verder kunnen ontwikkelen. De kandidaturen werden de voorbije maanden onderzocht en inhoudelijk beoordeeld door een jury van experten en herleid tot een shortlist van 13 kandidaten. De Zwinstreek werd vandaag geselecteerd. 

Landschapspark Zwinstreek

Het landschapspark Zwinstreek is grensoverschrijdend met een oppervlakte van 45.311 hectare, waarvan 21.881 hectare in Vlaanderen. Het omvat 6 gemeenten, waarvan 3 West-Vlaamse (Knokke-Heist, Damme en Brugge), 2 Oost-Vlaamse (Maldegem en Sint-Laureins) en één in het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen (Sluis). “Onze Zwinstreek biedt unieke troeven om verder te vermarkten. Gelet op het grens- en provincie-overschrijdend karakter, maar ook de vele stakeholders (natuurverenigingen, landbouwers, toeristische ondernemers, erfgoedspelers ...) die in het gebied actief zijn is er nood aan coördinatie en samenwerking. Met deze selectie krijgt die samenwerking die er al jaren ad hoc was nu een boost”, aldus nog Coudyser.

Verdere procedure

De conceptnota moet nu tegen 2023 verder verfijnd worden met concrete inhoudelijke acties voor de volgende vijf jaar, een globaal lange termijnplan en een businessplan. De Vlaamse overheid stelt daarvoor 100.000 euro ter beschikking en de diverse Vlaamse administraties zullen ook begeleiden met expertise, workshops en inspirerende voorbeelden. Dan zal een jury het dossier opnieuw beoordelen en zal de Vlaamse Regering medio 2023 beslissen of de Zwinstreek officieel het label ‘landschapspark’ krijgt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is