Youca stage : Justine Devoldere uit Roeselare draait dag mee in Vlaams Parlement

Door Cathy Coudyser op 18 oktober 2018

Hoe ben je met Youca in contact geraakt ?

Op school zijn twee jongeren uit Ecuador komen spreken over het project dat Youca daar ondersteunt. Zij vertelden over de moeilijke situatie waarin jonge mensen zich in hun thuisland vaak bevinden, zo zijn aanrandingen schering en inslag. Een ander probleem zijn de vele tienerzwangerschappen. Toen ze dat vertelden, kon ik me die problemen moeilijk inbeelden. In Vlaanderen kennen we die problematiek niet.

Denk je dat jouw bijdrage op Youca Action Day – je staat vrijwillig je loon van 50 euro af – zal bijdragen om die problemen aan te pakken ?

De jongeren van Youca vertelden ons dat onze bijdrage uiteraard een verschil maakt voor de lokale bevolking. Mijn bijdrage is mijn loon van 50 euro dat ik vandaag zal verdienen. Daarmee kunnen de mensen al wat geholpen worden. Al lost zo’n kleine bijdrage natuurlijk niet alle problemen op. Daar is meer voor nodig. Het zou ook een goede zaak zijn als de mensen anders gaan denken over dergelijke problemen.

Jij koos ervoor om een dagje mee te draaien met Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser. Ben je geïntereerd in de politiek of maatschappelijke thema’s ?

Mijn ouders zijn politiek actief, mijn mama deed ook mee aan de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen weekend. Van thuis uit heb ik mijn interesse in de politiek dan ook meegekregen. In de mate van het mogelijke probeer ik ook het nieuws te volgen om op de hoogte te blijven. Ik was dan ook blij dat Cathy onmiddellijk toezegde toen ik haar vroeg of ik een Youca-stage mocht komen doen bij haar.

Heb je hard moeten werken of viel het allemaal nog goed mee ?

We zijn druk in de weer geweest om van hot naar her te lopen. Eerst het debat, dan een commissie, over de middag een overleg met de meerderheidspartijen. In de namiddag mocht ik zelf plaatsnemen achter de computer om mijn ervaringen neer te pennen in een verslag. Ik moest ook gedurende de hele dag foto’s nemen van mijn Youca-stage om daarmee aan de slag te kunnen op de sociale media.

Wat zijn je ervaringen van je dag in het Vlaams Parlement ?

Ik had eigenlijk niet verwacht dat parlementsleden het zo druk hebben. Van toen we ’s ochtends op de trein zaten werd er eigenlijk al gewerkt: persoverzichten, voorbereiding van het werk van die dag, up to date blijven met mails, …. Toen we aankwamen in het parlement, moesten we onmiddellijk naar een debat over lokaal cultuurbeleid waar Cathy aan zou deelnemen.  Daar gingen de argumenten in sneltempo over en weer tussen de verschillende panelleden. Cathy heeft het volgens mij goed gedaan en was goed voorbereid. Na het debat was er ook geen tijd om te treuzelen want tijdens het debat was er ook een commissie Cultuur aan de gang. Daar gingen we even binnen om minister Gatz te horen antwoorden op een vraag van een volksvertegenwoordiger.

Omdat Cathy ook senator is, staken we even over naar de Senaat. Dat ligt gewoon aan de overkant van de straat. Cathy’s medewerker toonde mij de gebouwen en de plenaire zalen van Kamer en Senaat. Die gebouwen zijn zeker mooi, maar heel anders dan het Vlaams parlement. Ook de sfeer die er hangt is anders.

Zou je andere jongeren aanraden om ook deel te nemen aan een Youca-stage ?

Ik zou het zeker aanraden want ik heb wel wat kunnen opsteken van mijn dag in het Vlaams Parlement. Het was een hele ervaring en ik hoop dat ook andere jongeren hier ook iets aan overhouden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is