World Choir Games levert Vlaanderen 1,09 miljoen euro op

Door Cathy Coudyser op 6 mei 2022, over deze onderwerpen: Cultuur, EventFlanders

Vlaanderen was gastregio van de 11de editie van de World Choir Games oftewel  de ‘Olympische Spelen van de koormuziek’. Door de coronacrisis werd het evenement in Vlaanderen tot twee maal toe uitgesteld maar eind oktober, begin november 2021 kon het uiteindelijk toch plaatsvinden.

Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser (N-VA) polste bij Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon naar de return van dit culturele topevenement. “De veilige organisatie van de Spelen maakten het mogelijk voor Vlaanderen om te tonen hoe wendbaar en creatief onze regio blijft, zelfs in moeilijke omstandigheden. Een opstoot van besmettingen in de nasleep van het event bleef uit dankzij de vele voorzorgsmaatregelen.” aldus Coudyser.

Aantal participerende koren

Voor de coronapandemie zat Vlaanderen op koers voor een recordeditie van de World Choir Games met meer dan 550 deelnemende koren. Op het moment dat de competitie echter plaatsvond (30 oktober – 7 november 2021), was het voor koren van buiten Europa uiteindelijk niet mogelijk om naar Vlaanderen te reizen. Uiteindelijk namen 63 koren fysiek deel aan wedstrijden.

Vlaanderen organiseerde dan maar ook een virtuele competitie waar nog 200 bijkomende koren aan deelnamen. Coudyser evalueert: “5.034 bezoekers gebruikten de ‘virtual village’ die Vlaanderen creëerde en via het digitale platform werden in totaal 22.584 concerten gestreamd. Het effectieve bereik valt nog stukken hoger uit.”   

Economische impact

Uit de economische impactstudie blijkt dat de uitgaven van deelnemers en bezoekers  geraamd wordt op 1,5 miljoen euro. In totaal zorgden de World Choir Games voor een boost van bijna 1,09 miljoen euro bruto toegevoegde waarde in de Vlaamse economie. Bijkomend genereerde het evenement ook extra werkgelegenheid in het Vlaams Gewest voor 18 personen.

“Ik hoop dat de vele deelnemers en supporters die helaas niet fysiek naar Vlaanderen konden afzakken door de digitale voorstelling van de troeven van gaststeden Gent en Antwerpen op de virtual village toch verleid werden om straks een bezoekje aan Vlaanderen te brengen. Interkultur, de rechtenhouder van de World Choir Games, toont zich alvast geïnteresseerd in een nieuwe samenwerking met Vlaanderen.”, zegt Coudyser.

Maatschappelijke impact

Een van de doelstellingen van de World Choir Games was om het rijke koorleven en de levendige Vlaamse zangcultuur internationaal in de kijker te zetten. Inclusiviteit en toegankelijkheid waren van bij de aanvang een absolute focus bij de organisatie van de Games.

“Vlaanderen is daarin zeker geslaagd. Tal van Vlaamse koren hebben uit dit evenement de moed geput om ondanks coronabeperkingen zo goed als mogelijk te blijven repeteren en zingen. Ze hebben daardoor hun koor door de crisis gesleurd. Het herstel van het koorleven en bij uitbreiding het amateurkunstenveld in Vlaanderen toonde veerkracht en is nog steeds bezig.” besluit Coudyser.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is