Economische impact

Uit een economische impactstudie uitgevoerd door Ernst & Young blijkt dat de vier gaststeden Knokke-Heist, Brugge, Antwerpen en Leuven tijdens die week samen 1,5 miljoen bezoekers ontvangen hebben die naar schatting net geen 36 miljoen euro spendeerden. In totaal heeft het WK gezorgd voor een boost van 27,4 miljoen euro bruto toegevoegde waarde in de Vlaamse economie. “Nu al staat vast dat het sportieve topevenement Vlaanderen als toeristische bestemming de komende jaren geen windeieren zal leggen. Een derde van de in totaal 150.000 buitenlandse bezoekers verbleven tijdens het WK voor het eerst in onze regio. Zij hebben bovendien te kennen gegeven aangenaam verrast te zijn door de toeristische troeven die Vlaanderen te bieden heeft. Dat velen van hen overwegen om nog eens terug te komen en/of Vlaanderen als vakantiebestemming zal aanbevelen aan familie, vrienden en kennissen is een heel positief vooruitzicht voor de Vlaamse toeristische sector.” aldus Coudyser.

Media-aandacht

Het wereldkampioenschap en de vier gaststeden waarlangs het parcours liep konden rekenen op uitgebreide internationale media-aandacht met in totaal bijna 208 miljoen TV kijkers wereldwijd, goed voor een totale uitzendtijd van meer dan 5153 uur. De internationale media-analyse van Nielsen heeft daarnaast ook aangetoond dat het event tezelfdertijd op sociale media meer dan 54 miljoen impressies gekregen heeft.“De tv-beelden van de wedstrijd en karakteristieke Vlaamse sfeer langs het parcours – mede geholpen door het zonnige weer – hebben de Vlaamse gaststeden internationaal op een positieve manier in de kijker gezet en aldus de internationale uitstraling van Vlaanderen en gaststeden vergroot.” meent Cathy.

Maatschappelijke impact

De Vlaamse overheid heeft de organisatie van het WK 2021 ook aangegrepen om het wielrennen, en het fietsen in de brede zin, te promoten om een hogere participatie en versterking van de populariteit van het fietsen en wielrennen en een duurzame sportparticipatie in Vlaanderen te realiseren. Met oog daarop werd in aanloop van en/of tijdens het evenement in de verschillende gaststeden een laagdrempelig aanbod aan sportieve activiteiten opgezet.

Uit interviews afgenomen door de VUB komt naar voren dat de inwoners van Knokke-Heist, Brugge, Antwerpen en Leuven de organisatie van het WK positief terugkijken op het WK 2021. De inwoners waardeerden de organisatie van het evenement met een gemiddelde score van 7.3 op een schaal van 1 tot 10. Ongeveer 15% van de bevraagde inwoners geeft aan zich geïnspireerd te voelen om zelf meer te gaan fietsen of bewegen. De positieve impact op het eigen fietsgedrag is het grootst bij personen die deelgenomen hebben aan laagdrempelige sportieve activiteiten."Of de inspiratie die het WK de inwoners van de gaststeden geboden heeft wordt omgezet in een gedragsverandering en of dit effect blijvend zal zijn moet de komende jaren blijken.” besluit Coudyser.