Wim Putzeys moet museum Vlaamse geschiedenis op poten zetten

Door Cathy Coudyser op 29 april 2021, over deze onderwerpen: Cultuur

BELGA

Vlaanderen heeft Wim Putzeys aangesteld als projectleider voor het nieuwe museum voor de geschiedenis en cultuur van Vlaanderen. Dat zei minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) donderdag in het Vlaams Parlement na een vraag van Cathy Coudyser (N-VA).

Bij de start van de legislatuur beloofde de Vlaamse coalitie een museum om de Vlaamse geschiedenis en cultuur in de verf te zetten. Dat zou ook de thuis van de Vlaamse canon worden, die momenteel wordt uitgewerkt door een wetenschappelijk comité.

Begin dit jaar werd aangekondigd dat het museum virtueel zou worden. Dat moest toelaten om de Vlaamse geschiedenis op een flexibele en betaalbare manier te vertellen. Er komt wel een samenwerking met de bestaande musea.

Om het project te leiden ging Vlaanderen op zoek naar iemand met een IT-profiel die ook ervaring heeft binnen het cultureel erfgoed. Er meldden zich zeventien kandidaten. De administratie selecteerde daaruit Wim Putzeys. "De aangestelde projectleider heeft meer dan twintig jaar ervaring met digitale projecten in binnen- en buitenland, ook bij de overheid, van lokale tot Europese instellingen", zegt Jambon. "Daarin heeft hij rollen opgenomen zoals ontwerper, analist, architect en projectleider."

Putzeys richtte onder meer Peel op, een bedrijf dat ondernemingen helpt om hun dienstverlening meer op de klanten af te stemmen. Hij is ook partner bij het digitale consultancybedrijf Comma Group.

De afspraak is dat Putzeys begin 2023 het concept voor het virtuele museum, het implementatieplan en het beheersplan oplevert. Na de komende zomer moet hij al met een eerste visie op het nieuwe museum komen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is