Topstukkententoonstelling in 2023 in het MAS Antwerpen

In 2023 zal een topstukkententoonstelling georganiseerd worden in het MAS (Antwerpen). Curatoren Thomas Leysen en Ben Van Beneden willen de toeschouwer kennis laten maken met bekende en minder bekende erfgoedschatten.  Ook recent verworven topstukken krijgen speciale aandacht. De tentoonstelling wordt gefinancierd door Event Flanders van de Vlaamse overheid en de stad Antwerpen. Voor de gelegenheid worden enkele topstukken nog gerestaureerd.  

“Met deze tentoonstelling wil Vlaanderen de aandacht van een breed en internationaal publiek vestigen op de rijkdom en verscheidenheid van het Vlaams ‘erfgoed van uitzonderlijk belang’". aldus Coudyser. 

Vlaanderenbreed netwerk van sites met Vlaamse topstukken in situ in de steigers

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV) organiseerde enkele jaren geleden een project met steun van Toerisme Vlaanderen. Daarbij toonden ze verschillende topstukken die in kerken, kastelen of andere plekken in Vlaanderen verborgen liggen. Toerisme Vlaanderen maakt nu 500.000 euro vrij voor de kwalitatieve opschaling, ontsluiting en promotie van een Vlaanderenbreed netwerk van sites met Vlaamse topstukken. “Kerken, kloosters, abdijen, kastelen of andere plekken die een topstuk hebben kunnen financiële steun krijgen om de bezoekersbeleving rond het topstuk te verhogen. Vanaf 2023 worden deze bezoekersvriendelijke sites toegevoegd aan het netwerk.” verduidelijkt Coudyser.

Verhoogde gebruiksvriendelijkheid van topstukkendatabank

De Topstukkenlijst wordt nu al via een databank ontsloten.  Deze databank wordt verder verbeterd en gebruiksvriendelijker gemaakt. “Tegen eind 2023 zal Meemoo, het expertisecentrum voor digitaal cultureel erfgoed, meer dan 250 topstukken hoogwaardig digitaliseren. Een 25-tal absolute topwerken worden tot in het kleinste detail vastgelegd door middel van gigapixel-fotografie.” besluit Coudyser.