Vlaanderen sust kritiek op logiesdecreet

Door Cathy Coudyser op 5 oktober 2015, over deze onderwerpen: Toerisme

“De logiessector lijkt te angstig voor de veranderingen in het nieuwe logiesdecreet.” Zo reageert Vlaams parlementslid Cathy Coudyser (N-VA), die samen met de meerderheid het nieuwe decreet uitwerkte, op de kritiek van Westtoer en de sectorfederaties. Westtoer en de sectorfederaties pleiten onder meer voor een verplichte aanmelding van alle logies, terwijl het nieuwe decreet vooral uitgaat van vertrouwen in het ondernemerschap. “We hebben zeker oor naar de bezorgdheden van Westtoer en de sectorfederaties, maar het decreet moet straks nog behandeld worden in het parlement. We denken dat er vooral wat angst heerst rond de veranderingen”, aldus Coudyser. “We zijn al meer dan een jaar bezig aan het nieuwe decreet, onder meer omdat er grote vraag was naar vereenvoudiging voor zowel de ondernemer als de overheid. Dat is nu weggewerkt. Tegelijkertijd hebben we ingespeeld op de veranderingen in de sector en aan de economische realiteit, denk maar aan de opkomst van Airbnb”, vertelt de West-Vlaamse.

Volgens de meerderheid is er resoluut gekozen voor een decreet dat gestoeld is op vertrouwen in de ondernemers. “We willen niet betuttelen. We vertrouwen erop dat de ondernemers goed en kwalitatief werk leveren. We gaan zeker nog controleren, steekproefgewijs, maar met de focus op de “cowboys” die eruit moeten. Het is vreemd dat de sectorfederaties zelf maar zo weinig vertrouwen hebben in hun ondernemers.”

Westtoer en de federaties pleitten vooral een verplichte aanmelding, om zo het speelveld voor iedereen gelijk te houden. Een aanmelding is voor hen nodig, zodat niet iedereen zomaar een vrije kamer ter beschikking zal stellen, zonder te voldoen aan de regels, bijvoorbeeld brandveiligheid. “Maar wij zijn er van overtuigd dat 90 tot 95 procent van logiesuitbaters vrijwillig hun erkenning zullen aanvragen”, besluit Coudyser.

Bron: Belga

Klik hier voor het originele artikel op Metro

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is