Vlaanderen, laat de culturele instellingen in Brussel niet los!

Door Cathy Coudyser op 2 oktober 2013, over deze onderwerpen: Kunst, Kunst, Kunst

De federale culturele instellingen waren de voorbije dagen niet weg te slaan uit de media.

VZW Conservamus kwam op straat om de noodzakelijke renovatie van het gebouw van het Conservatorium opnieuw onder de aandacht te brengen. De renovatieplannen sleepten jaren aan, de Koningin Elisabethwedstrijd vertrok … Ondertussen zijn de plannen er wel, enkel financieel raakt het niet rond. 

Uit de depots van het Jubelpark verdwenen tussen 1985 en 1990 glasmedaillons. Ze werden pas als ‘verdwenen’ aangegeven in 2012 en worden in 2013 bij Christie’s aangeboden om te veilen. Wat met de veiligheid in het Jubelpark? Wat met de broodnodige renovatie van het Jubelpark en haar musea? De eindverantwoordelijke, de ondertussen reeds drie jaar directeur ad-interim, was eerst niet bereikbaar voor commentaar. Dan schoof hij de verantwoordelijkheid af op anderen en toverde uiteindelijk als noodoplossing extra camera’s en meer toezicht door personeel uit zijn mouw. Wat met de inventaris van de stukken uit de musea? Er zijn nog altijd hiaten in het inventariseren. En er zijn lijstjes met verdwenen topstukken.

De infrastructuur in de verschillende musea werd 40 jaar lang enkel opgelapt. Structurele renovaties dringen zich op. Zo worden er zalen in de musea gesloten wegens waterinsijpeling of instortingsgevaar. Collecties verdwijnen in de kelders. Er is onvoldoende acclimatisatie om de collecties goed te kunnen conserveren. 

De plannen voor een Museum van Moderne Kunst liggen klaar. Het Dexia Art Center wordt nu ingericht en in 2016 zal de collectie Moderne Kunst worden opengesteld. Terzelfdertijd wordt een nieuw ballonnetje opgelaten over een museum voor Moderne Kunst, al dan niet aan het Kanaal. Hoe durven ze? Bedenk eens hoeveel het kost om het Dexia Art Center aan te passen en te installeren als Museum om enkele jaren later een volledig nieuw gebouw te zetten. En is er nagedacht over wie dit zal financieren? Waarom zou er niet voldoende plaats zijn in de 50.000 m² in het huidige Museum voor Schone Kunsten? Inderdaad, ook dat museum is aan renovatie toe. Een centraal onthaal met mogelijkheid om vaste collecties te bezoeken of te combineren met tijdelijke thema-tentoonstellingen, zorgt al voor efficiëntiewinst. Een ticket kopen voor het bezoeken van Moderne Kunst apart of combi-ticket voor een volledig overzicht van de Schone Kunsten, daar lijkt niemand aan te denken. Of gaat het beheer van een museum enkel over Citymarketing? Hoe verkoop ik zoveel mogelijk tickets? Door zoveel mogelijk bezoekers naar het museum te krijgen? Kennen mensen enkel Magritte, Breughel of andere topkunstenaars? Mogen wij ons de vraag stellen of een museum, met openbaar kunstbezit, gefinancierd met overheidsgeld, niet de taak heeft om objecten te bewaren voor de toekomst, deze te conserveren en te restaureren, er wetenschappelijk onderzoek over te doen en ze aan het publiek voor te stellen. Zou de publiekswerking van een museum niet eerder moeten zijn om mensen iets bij te leren en te zorgen voor reflectie over mens en maatschappij?

Vorige week werd pijnlijk duidelijk dat het goed beheer van onze bestaande federale culturele instellingen ver zoek is. Er is geen duidelijke visie, geen toekomstplan tenzij de vele verhuisplannen. Niemand voelt zich verantwoordelijk. De directeurs doen hun zin en de politiek verantwoordelijken kijken de andere kant uit. Ze vinden dit maar een restbevoegdheid of schuiven hun verantwoordelijkheid af op collega’s of op de directeurs. 40 jaar non-beheer laat zijn sporen na. De twee laatste socialistische hervormingsprojecten zijn allebei een maat voor niets. Het witboek uit 2001 van de heer Picqué is al lang gearchiveerd. De hervorming naar vier polen blijft aanslepen en wordt niet gedragen door de basis. Iedereen weet nochtans dat er moet worden hervormd en samengewerkt. 

Voor de N-VA is het duidelijk. Geef de instellingen de nodige autonomie, maak transparante en controleerbare entiteiten. Stel een beheersovereenkomst op en zorg voor een efficiënt beheer. Wij Vlamingen moeten samen met de Franstaligen deze instellingen opnieuw een toekomst geven. Hun toekomst is Europees en internationaal. Deze instellingen overstijgen Vlaanderen, Wallonië en Brussel!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is