Vlaanderen betaalde al 396 miljoen euro corona-steun voor toeristische sector

Door Cathy Coudyser op 7 januari 2021, over deze onderwerpen: Toerisme, Coronacrisis
Cathy Coudyser

De Vlaamse Regering betaalde al 396 miljoen euro steun uit aan noodlijdende actoren uit de brede toeristische sector tijdens deze aanslepende coronacrisis. Vlaams Parlementslid Cathy Coudyser vroeg de cijfers op bij bevoegde ministers Zuhal Demir (Toerisme) en Hilde Crevits (Economie).

“Ondersteuning is nodig om de sector overeind te houden, want het aandeel toeristische bedrijven dat met ernstige liquiditeitsproblemen kampt is veel hoger dan in alle andere sectoren”, aldus Cathy Coudyser. 1.419 Vlaamse toeristische actoren kregen samen zo’n 4,2 miljoen euro compensatiepremie. Daarnaast trok de Vlaamse Regering 360 miljoen euro uit voor compensatiepremies, voor in totaal 27.508 aanvragen. Daarbovenop zorgde het Vlaams beschermingsmechanisme voor 12,8 miljoen euro ondersteuning voor 2.381 toeristische ondernemingen. Uit het Vlaams noodfonds dat de regering voorzag, werd ook nog eens 28,45 miljoen euro gereserveerd voor sociaal – en jeugdtoerisme.

Voor de relance van de toeristische sector heeft de Vlaamse Regering bijkomend 150 miljoen euro voorzien in het kader van het Vlaamse relanceplan “Vlaamse veerkracht”. Tot slot werd in de schoot van VLAIO net voor het kerstreces nog een sectorspecifieke levenslijn van nog eens 30 miljoen euro opgericht.

“De Vlaamse steunmaatregelen hebben de solvabiliteit en het overleven van veel toeristische ondernemingen op korte termijn veiliggesteld. De bijkomende relancemiddelen en de recent aangekondigde levenslijn biedt onze Vlaamse toeristische ondernemers nu ook op middellange termijn het broodnodige perspectief”, aldus Cathy Coudyser.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is