Het indoor testevenement dat Vlaanderen eind april samen met Live Nation en Pukkelpop opzet voor 1000 studenten in de Hasseltse Grenslandhallen moet aantonen of een zelftest eveneens een betrouwbaar instrument is. Deelnemers zullen aan de hand van een instructiefilmpje een zelftest bij zichzelf moeten afnemen. Het resultaat van deze zelftesten wordt dan vergeleken met uitkomst van klassieke test en antigeentest die elke participant ook zal moeten ondergaan. “De inzichten die uit dit wetenschappelijk experiment rond zelftesten naar voren zullen komen bieden hopelijk niet alleen perspectief voor de eventsector maar ook voor tal van andere sectoren.”

Naast de organisatie van een eigen Vlaamse testevenement, kijkt Vlaanderen ook met bijzondere aandacht naar de Nederlandse Fieldlab evenementen. Relevante resultaten uit deze experimenten bij onze Noorderburen worden geïntegreerd in de Vlaamse instrumenten.

De Vlaamse overheid – met EventFlanders in de cockpit – werkt van bij aanvang van de corona pandemie structureel samen met de evenementen- en festivalsectoren én virologen om evenementen in Vlaanderen ondanks de gezondheidssituatie toch mogelijk te maken. Covid Event Risk Model (CERM), dat vorig jaar werd gecreëerd als leidraad voor organisatoren en lokale besturen bij de organisatie van (kleinschalige) evenementen, wordt bijgestuurd. “Zo zullen parameters zoals vaccinatiegraad en sneltesten bijkomend worden geïntegreerd in de risico matrix hetgeen kan toelaten om grotere, normale evenementen te kunnen organiseren.”