Vier West-Vlaamse culturele erfgoedprojecten betoelaagd

Door Cathy Coudyser op 2 juli 2021, over deze onderwerpen: Cultuur, Erfgoed

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon investeert via projectsubsidies in cultureel-erfgoedwerking.  Vandaag wordt  1.362.000 euro vrijgemaakt voor 14 projecten die starten tussen 1 juli 2021 en 30 juni 2022.  Ook vier West-Vlaamse culturele erfgoedprojecten zijn weerhouden en ontvangen in totaal een subsidie van 389.000 euro. “Met deze bijkomende impulsen kan projectmatig belangrijk erfgoed ontsloten worden voor inwoners, Vlamingen en de vele bezoekers.” reageert Vlaams parlementslid Cathy Coudyser enthousiast.

Brugge zet in op digitalisering van middeleeuwse manuscripten van voormalige abdijen uit de regio en de presentatie van theatergeschiedenis van de Koninklijke Schouwburg. 

In de Westhoek investeert men verder in het ontsluiten van kennis, onderzoek en kunde rond de Grote Oorlog. 

De Openbare bibliotheek van Brugge krijgt 130.000 euro voor het unieke erfgoedproject Mmmonk.  De uiterst waardevolle collectie middeleeuwse manuscripten van de voormalige abdijen Ter Doest, Ten Duinen, Sint-Pieters en Sint-Baafs worden gedigitaliseerd en samengebracht in een virtuele bibliotheek.

Cultuurcentrum Brugge zet in op de presentatie van het rijke podiumtechnisch en scenografisch erfgoed van anderhalve eeuw theater in de Koninklijke Schouwburg.  De 59.000 euro worden ingezet voor de presentatie van een permanente Collectie en een jaarlijks belevingsparcours in de zomer.  

Het In Flanders Fields Museum ontvangt 100.000 euro.  Daarmee opent het vanaf 1 juli een tijdelijke tentoonstelling. De  beladen geschiedenis van de impact van de Grote Oorlog op het Midden Oosten tot op vandaag wordt vanuit verschillende perspectieven belicht aan de hand van verhalen, foto’s, documenten en objecten afkomstig uit publieke en private collecties.

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 zal de Vlaamse impuls van 100.000 euro aanwenden voor de tweede fase van het onderzoeksproject ‘Namen in het Landschap’.  Dit kadert in ht masterplan rond het onderzoek naar vermiste Canadese militairen uit Wereldoorlog I in Vlaanderen.  De verzamelde verhalen en gegevens uit de eerste onderzoeksfase worden dankzij deze financiële injectie ontsloten via een participatief geoportaal.

In bijlage meer detaillistische projectomschrijving van elk van de vier West-Vlaamse cultureel erfgoedprojecten. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is