Veilige en weldoordachte heropstart van de volledige toeristische keten is het beste herstel

Door Cathy Coudyser op 5 mei 2020, over deze onderwerpen: Toerisme

De voorbije weken hebben Toerisme Vlaanderen en vertegenwoordigers van de volledige toeristische sector nagedacht over een weldoordachte en veilige exitstrategie. Ook provinciale toeristische diensten, zoals Westtoer en de lokale besturen zijn constructieve partners. De Vlaamse regering zal aan de Nationale Veiligheidsraad aanbevelen om de volledige toeristische keten te laten heropenen op 8 juni. “Een snelle en krachtige heropstart van de hele toeristische keten is de beste steunmaatregel die we nu kunnen geven. Uiteraard met de nodige voorbereidingstijd om een veilige heropstart te kunnen garanderen. Daarmee geven we alle ondernemers dezelfde kansen. We stimuleren bezoekers om straks unieke plekjes in Vlaanderen vakantieland te ontdekken.” zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser (N-VA), na afloop van de gedachtewisseling tijdens de commissie deze namiddag. 

Gelijktijdige opstart voor de hele toeristische keten

Het is de Nationale Veiligheidsraad die de beslissingen neemt om onze economie en onze samenleving voorzichtig en veilig opnieuw op te starten.  Ook de toeristische sector, die zwaarst en langst getroffen is, verdient een concreet toekomstperspectief. Daarom bereidt de sector zich voor op een heropstart in juni. “Het is essentieel dat de heropening van de volledige toeristische keten gelijktijdig kan gebeuren.  Iedere schakel van de toeristische keten is nodig : de logies, de toeristische attracties, de toeristische infokantoren, restaurants en cafés, bootjesverhuurbedrijven, souvenirshops, musea en noem maar op.   Alle toeristische ondernemers verdienen ook gelijke kansen” stelt Cathy Coudyser (N-VA). Men legt de laatste hand aan de nodige protocollen en richtlijnen om personeel veilig te laten werken en bezoekers op een veilige manier te laten genieten. “Specifiek voor de eventsector is een eventmatrix ontwikkeld die toelaat om de gezondheidsrisico’s objectief in te schatten en in functie daarvan maximum toegelaten bezoekersaantallen en noodzakelijke veiligheidsmaatregelen te bepalen.  We rekenen ook op de verantwoordelijkheid van elke inwoner of bezoeker om mee te werken aan deze veilige heropstart.” gaat Cathy Coudyser verder.  

De veiligheidsmaatregelen maken het voor toeristische actoren onmogelijk om bij heropstart meteen op volledige capaciteit te draaien. Daarom is een verlenging van de regeling inzake tijdelijke werkloosheid voor de toeristische sector belangrijk, net als een gerichte verlaging van de btw of een carry-backregeling voor de toeristische sector.  Dit wordt momenteel onderzocht.  

Iedereen heeft recht op vakantie deze zomer.  We zullen dus voorzichtig en veilig in de eerste plaats vakantie in eigen land nemen.  “Vlaanderen is een veilige, aantrekkelijke toeristische bestemming met tal van troeven en onontgonnen plekjes en belevingen. Om de spreiding van bezoekers in tijd en ruimte te stimuleren, overweegt Toerisme Vlaanderen real time info over toeristische plekken beschikbaar te stellen via de ontwikkeling van een app voor op de smartphone. Daaraan gekoppeld zullen promotionele acties worden opgezet om de bezoeker toe te leiden naar minder bekende plekjes ver weg van de bekende toeristische trekpleisters. Voor de kust wordt in samenspraak met de kustburgemeesters een specifieke aanpak op maat van elke kustgemeente uitgewerkt. Toerisme Vlaanderen zal ook daar verdere ondersteuning bieden waar nodig.” besluit Coudyser.  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is