Deze benadering op maat van elke individuele vakantieganger resulteerde in 2020 in 1027 geslaagde verbindingen, een duidelijke toename ten aanzien van de 570 geslaagde verbindingen die in het eerste werkingsjaar van het platform konden opgetekend worden. In de eerste drie kwartalen van 2021 zijn 1362 matches gevonden. Deze matches konden in 80% van de verbindingen binnen de 48 uur gelegd worden, de andere 20% van de verbindingen konden gerealiseerd worden binnen een termijn van zeven dagen. Het aantal unieke gebruikers van het platform neemt bovendien jaar na jaar toe met een stijging van 15% in 2021 tegenover 2020. Dat blijkt uit een antwoord van bevoegd Vlaams minister Zuhal Demir op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser.

“Door vraag en aanbod met elkaar te matchen, kan men een oplossing vinden op maat van elke individuele vakantieganger. Zo zijn er zeer uiteenlopende vakantievragen variërende van de nood aan een prikkelarme omgeving voor een gezin met een kind met autisme tot de zoektocht naar een buddy die een gehandicapte man kan begeleiden tijdens een aangepaste groepsreis.  Als hieraan verholpen wordt, brengen we vakantie écht binnen het bereik van elke Vlaming” aldus Coudyser.

In het voorjaar van 2022 plant Toerisme Vlaanderen een grootschalige communicatiecampagne om Vakantieschakel meer in te kijker te zetten en de werking van het instrument in Vlaanderen verder uit te bouwen. Cathy: “Het is de bedoeling om sociale organisaties beter vertrouwd te maken met het platform en hen aan te sporen actief gebruik ervan te maken om vakantievragen van hun cliënten (mensen in armoede) op te lossen. Er zal tegelijkertijd ook gezocht worden naar organisaties die werken rond mensen met een beperking en waarmee een partnerschap kan worden aangegaan om Vakantieschakel ook ten aanzien van deze specifieke doelgroep te doen groeien.”

Daarnaast wil het agentschap ook onderzoeken hoe Vakantieschakel kan toegepast worden op buitenlandse bezoekers met vakantiedrempels. Een onderzoeksopdracht zal worden uitgeschreven in 2023 om de haalbaarheid na te gaan en nodige capaciteit te kunnen inschatten.

Onderwerpen