Vakantieparken en campings verdienen gelijke behandeling als hotels en B&B’s

Door Cathy Coudyser op 3 februari 2021, over deze onderwerpen: Toerisme

Sinds 3 november moeten campings, bungalowparken en vakantieparken noodgedwongen de deuren gesloten houden. Dit in tegenstelling tot andere toeristische logies zoals hotels, vakantiewoningen, B&B’s die wel nog gasten mogen ontvangen, echter zonder de gemeenschappelijke accommodaties. Cathy Coudyser (N-VA) vraagt aan federaal minister Annelies Verlinden (CD&V) om campings, bungalowparken en vakantieparken gelijk te behandelen zoals andere toeristische logies.

Vandaag kaartte Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser dit ongelijk speelveld aan tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement. “Hopelijk zorgt het arrest van de Raad van State ervoor dat bevoegd federaal minister Verlinden dit euvel nu snel rechtzet waardoor het terug toegelaten is om een vakantiehuisje op vakantieparken en campings coronaproof te huren”, aldus Coudyser.

Sectorfederatie Recread is van mening dat een verblijf in een vakantiehuisje op een camping of vakantiepark minstens even coronaproof is dan verblijf in de andere logies en ziet in deze regeling zoals vervat in federaal ministerieel besluit een manifeste schending van het gelijkheidsbeginsel.

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir vindt de uitspraak van de Raad van State evident aangezien de huidige regeling voor een ongelijk speelveld zorgt en vroeg begin vorige maand nog aan Verlinden om bij te sturen. Op aandringen van Recread en onder impuls van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir kaartte minister-president Jambon (N-VA) deze ongelijkheid al meerdere malen aan binnen het Overlegcomité met de vraag om deze ongelijkheid recht te zetten. Op heden ging het Overlegcomité en bevoegd Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden hier echter niet op in. Daarop diende Recread begin januari een verzoekschrift in bij de Raad van State. In een recent arrest bevestigt de Raad van State nu die ongelijkheid.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is