foto

De Sint-Bartholomeuskerk is een zgn. wederopbouwkerk, gebouwd met de stenen van de originele kerk die tijdens de slag om de IJzer in de eerste wereldoorlog grotendeels werd vernieuwd. De neogotische kerk is sedert 2003 ontwijd en privé verkocht. In 2020 kwam de kerk in handen van Pedra Viva!, een gezamenlijke vennootschap van stedenbouwkundige Wouter Dernau en architect Sven Mouton opgericht specifiek met het oog op het zoeken van een nieuwe levendige invulling voor leegstaande monumenten in Vlaanderen.

Pedra Viva! heeft de kerk omgebouwd tot toeristisch logies

De zes houten slaaphutten of champing pods die werden ontworpen om de architecturale kwaliteiten van de neogotische kerk te benadrukken bieden de logerende gasten een unieke kampeerbeleving met respect voor de erfgoedwaarden van de religieuze site. Voorlopig is dit de enigste champing ervaring in Vlaanderen.

Bed & Bar Tolomeus is een mooi voorbeeld van hoe samen met private spelers kan gezocht worden naar nieuwe toekomstmogelijkheden voor religieus erfgoed in Vlaanderen.

Bed & Bar Tolomeus krijgt mogelijks navolging want Pedra Viva heeft de ambitie om unieke logiesbelevingen tot stand te brengen in een netwerk van kerken langsheen iconische fietsroutes.