Toneelvereniging KTKH: huldigingspeech verdienstelijke leden

Door Cathy Coudyser op 11 december 2017, over deze onderwerpen: Cultuur, Knokke-Heist

‘Are you being served’, de is de meest recente productie van KTKH. Daar werden ook verdienstelijke leden in de bloemetjes gezet waaronder Veronique Buysse en Georges van Coile voor 25 jaar speler. Magda Lievens is maar liefst 60 jaar betrokken bij de vereniging. Cathy mocht de huldigingsspeech brengen en noemde haar als ‘culturele ambassadrice’ van Knokke-Heist. Zie hieronder de integrale tekst van de laudatio.

Geacht publiek, vrienden van KTKH,

Geachte spelers en leden van KTKH,

In het bijzonder vanavond, Magda, Véronique en Georges, (maar dat wisten jullie wellicht al).

Als laatste in de rij mag ik deze drie mensen in de bloemetjes zetten.  Er is al veel gezegd, ik wil ook niet in herhaling vallen, maar eigenlijk moet ik maar 1 woord uitspreken : ‘BEDANKT !’.  Bedankt voor wat jullie doen voor KTKH, voor toneel, voor Knokke-Heist en voor cultuur. 

Jullie maken cultuur, jullie brengen mensen naar cultuur.  Jullie zorgen voor verbinding, in deze samenleving.  Jullie zorgen voor vele warme momenten in de soms koude en kille wereld.

Als Vlaams parlementslid voor cultuur ‘toer’ ik vaak in cultureel Vlaanderenland en maak ik kennis met tal van kunstenaars, theater- en muziekgezelschappen, mensen in cultuurcentra en musea.   Vlaanderen is cultuur, vormt een culturele identiteit en brengt dit ook over de grenzen van Vlaanderen heen. Er zijn tal van professionelen maar wat me het meest raakt zijn de vele amateur-cultuurmakers.  Vrijwillig, alsof het niets is, brengen zij mensen samen.  Zij zijn het cement van een gemeenschap.  In dit geval de gemeenschap van Knokke-Heist.  

En ik verheug me er telkens op om in mijn eigen gemeente een snuifje cultuur op te pikken.  Want Knokke-Heist kan rekenen op sterke cultuurverenigingen.  KTKH is daar één van.  KTKH is de Knokke-Heistse sterkhouder wat toneel betreft.  Niet voor niets is Knokke-Heist toneelgemeente en KTKH heeft daar zeker haar steentje toe bijgedragen. Wat jullie als ploeg, elk jaar opnieuw verwezenlijken, is onwaarschijnlijk.  Sterke stukken, sterk gespeeld door fantastische acteurs, maar ook met een sterke ploeg achter de schermen.  Jullie weten productie na productie de mensen uit Knokke-Heist naar hier te halen.  Mensen, die vaak in het Cultuurcentrum vertoeven, maar even goed mensen die alleen voor jullie komen.  Jullie laten Knokke-Heist genieten van jullie talent maar ook van jullie enthousiasme.  Daar moeten we jullie eeuwig dankbaar voor zijn. 

Uiteraard is de ploeg belangrijk.  Toch kunnen we niet naast enkele sterkhouders kijken.  Elk jaar mogen we hier ‘Helden’ op het podium roepen.  Twintig jaar speler, 25 jaar bestuurslid… KTKH bruist van mensen die zich jarenlang vrijwillig inzetten.  Iedereen verdient een pluim. 

Dit jaar zijn er drie verdienstelijke leden.  Magda, Veronique en Georges.

En hoeft het nog gezegd te worden : Magda Lievens, is niet alleen een sterkhouder als speelster, ze kan telkens opnieuw ook jongere spelers aantrekken en hen het goede voorbeeld tonen.  Ze kreeg het toneel spelen maar ook de passie voor taal, voor toneelverenigingen, voor toneelstukken met de paplepel mee.  Ze geeft haar enthousiasme en haar passie zoveel jaren al door aan medespelers en ze kan als geen ander een ploeg leiden. Ze is een boegbeeld voor het West-Vlaams toneelleven en een ware culturele ambassadrice voor Knokke-Heist.  Een ambassadeur vertegenwoordigt Knokke-Heist over de grenzen van de gemeente heen.  Magda onderhoudt de contacten met Open Doek, met andere toneelgezelschappen en regisseurs.  Magda is ook één van de stuwende krachten om KTKH op een hoger niveau te tillen en deel te nemen aan toneelwedstrijden.  Vaak met succes. Vandaag mogen we Magda vieren voor haar 60 jarige inzet voor KTKH.  Proficiat !

Ook Georges en Veronique verdienen hun strepen en vieren vandaag hun 25 jaar op de planken.  In diverse rollen konden we genieten van hun spel, die vaak een lach of een traan op ons gezicht tovert.  Ze laten ons deel uitmaken van karakters.  We herkennen ons vaak in hun spel, in het spel van KTKH en dat is waarom we hier ook vanavond samenzijn.   

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is