Slechts minderheid garnalen door eigen vloot gevangen

Door Cathy Coudyser op 4 maart 2016, over deze onderwerpen: Landbouw, Toerisme, Landbouw en Visserij, Visserij

Slechts een minderheid van de garnalen die we in ons land consumeren, wordt gevangen door onze eigen vloot. Dat bevestigde minister Schauvliege in de commissie Landbouw. De rest wordt ingevoerd. Dat doet de wenkbrauwen fronsen van iedereen die graag geniet van een garnaalkroket of tomaat-garnaal, echte klassiekers aan de kust.

Vandaag wordt het leeuwendeel van de garnalen die in de Noordzee gevangen worden, getransporteerd naar het buitenland om ze te pellen waarna ze naar hier teruggestuurd worden. Cathy:“ Op dat vlak kijk ik uit naar het machinaal pellen. De technologie staat nog niet 100 procent op punt, maar er zijn wel opportuniteiten die we met beide handen moeten grijpen zodat we kunnen vermijden dat garnalen die hier zijn gevangen naar landen zoals Marokko moeten worden gebracht om te worden gepeld om dan terug naar België te worden gebracht. Dat is ook niet goed voor onze ecologische voetafdruk. We moeten proberen dat hier in Vlaanderen te houden, ook met het oog op de jobcreatie.”

Wat ook opvalt, is dat het eindproduct, de garnaalkroket, echt een delicatesse is. Vlaanderen speelt daarin de eerste viool. In geen enkel buurland is dat een culinaire delicatesse. 90 procent van onze garnaalkroketten wordt verorberd door Belgische consumenten, 70 procent wordt geproduceerd door inlandse en voornamelijk Vlaamse bedrijven. Er zijn 18 lokale fabrikanten van garnaalkroketten waarvan er 10 West-Vlaamse zijn. Dat is ook belangrijk voor de jobcreatie. Die Vlaamse bedrijven hebben allemaal hun eigen kenmerken en schaalgrootte.

De rode draad doorheen dat verhaal is vakmanschap en kwaliteit. Dat moet gekoesterd worden maar er wordt nog te weinig werk gemaakt van marketing en van de creatie van een sterk eigen merk. Ook de export van die garnaalkroket of van producten met garnalen is nog onontgonnen terrein.

Als buitenlandse bezoekers speciaal naar hier komen om onze garnaalkroketten te proeven en tomaat-garnaal te eten, dan ligt er nog een hele weg open voor expansie en export. De productie van garnaalkroketten is de fabriek van de toekomst. Die niche past perfect binnen de West-Vlaamse voedingscluster die de provincie ook aanwakkert. Daar liggen dus nog mogelijkheden, en daar moeten aan verder gewerkt worden.

Klik hier voor het volledige verslag in commissie

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is