Projectsubsidies kunsten, ook voor West-Vlaanderen

Door Cathy Coudyser op 9 september 2020, over deze onderwerpen: Cultuur

IN HET KADER VAN HET KUNSTENDECREET

De Vlaamse minister van Cultuur Jan Jambon heeft principieel beslist over de aanvragen voor de tweede ronde van 2020 voor kortlopende beurzen voor individuele kunstenaars en projectsubsidies voor kunstenorganisaties.  

“Er is in West-Vlaanderen gunstig nieuws voor het Internationaal Gregoriaans festival van Watou 2021 dat 75.000 euro ontvangt. Ook twee Brugse projecten werden gehonoreerd nl. Het Kamerorkest Brugge met Zwanen (14.130 euro) en De Batterie met Passage (73.015 euro). 9 individuele kunstenaars ontvangen steun voor kortlopende beurzen, goed voor nog eens een totaal bedrag van 85.000,00 euro.”, constateert Cathy.

Het Kunstendecreet voorziet financiële ondersteuning voor de professionele kunstensector. Kunstenaars en organisaties die actief zijn binnen de beeldende kunst, muziek, podiumkunsten, vormgeving en architectuur kunnen hiervoor in aanmerking komen. Hiermee komt Minister-President Jambon tegemoet aan de belofte om, los van de besparingen die bij het begin van de regeerperiode in de begroting openomen waren, bijkomende middelen te zoeken voor projectsubsidies. “De oefening om het kunstendecreet te hervormen blijft echter noodzakelijk. Landschapszorg, spreiding van de kunsten over heel Vlaanderen en oog voor vernieuwing en experiment in de sector staan uitdrukkelijk in de visienota van de minister. Net zoals kansen geven en aandacht hebben voor de hele loopbaan van een kunstenaar of de start, doorgroei en overgangsperiodes van kunstenorganisaties. Overleg met de sector loopt en ik wil dit alle kansen geven om samen tot een goed model te komen.” aldus Cathy Coudyser.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is