Toeristische projectoproep “Groote Oorlog” themajaar 2023-2024 gelanceerd

Door Cathy Coudyser op 4 april 2022, over deze onderwerpen: Toerisme

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir stelt aan Westtoer 2,5 miljoen euro Vlaamse relance middelen ter beschikking ter ondersteuning van het project ‘Themajaar 2023-2024: Landschap als getuige’. De oproep naar projectvoorstellen die hierin passen werd vandaag door Westtoer opengesteld. “Vlaanderen kapitaliseert verder op het herdenkingstoerisme in de Westhoek als toeristische troef.  Zowel voor Vlamingen als voor buitenlandse bezoekers zal dit altijd een actueel onderwerp zijn.” aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser.

In 2023-2024 rolt Toerisme Vlaanderen samen met Westtoer, lokale besturen en partners het themajaar “Landschap als getuige” uit. Dit thema richt zich op de toeristische ontsluiting van het verhaal van de tot de verbeelding sprekende militaire begraafplaatsen in het landschap van de Westhoek. De focus ligt hierbij op de bijzondere architectuur van de begraafplaatsen, de verhalen achter de specifieke plaats van inbedding in het landschap en de speciaal daarvoor aangestelde architecten.

“Tijdelijke tentoonstellingen, groot of klein, met (inter)nationale allure maar ook artistieke projecten of de introductie van nieuwe belevingselementen in het landschap komen in aanmerking voor betoelaging binnen deze projectoproep. De projecten moeten de sterke reputatie die Vlaanderen en de Westhoek rond herdenkingstoerisme hebben opgebouwd tijdens de eeuwherdenking in 2014-2018 consolideren en de boodschap van vredeseducatie voldoende uitdragen.” aldus Coudyser.

Projectvoorstellen kunnen nog worden ingediend tot vrijdag 20 mei 2022. 

Wie komt in aanmerking om subsidies te bekomen?

Zowel lokale besturen, autonome gemeentebedrijven die instaan voor toeristische en/of museale doeleinden van de gemeente, toeristische samenwerkingsverbanden, vzw’s met toeristische doeleinden en private ondernemingen.

Wat komt in aanmerking om gesubsidieerd te worden?

Projectvoorstellen moeten

  • de sterke reputatie die Vlaanderen en de Westhoek hebben opgebouwd tijdens de eeuwherdenking in 2014-2018 consolideren en vredeseducatie voldoende uitdragen
  • het herstel van het binnenlandse én buitenlandse herdenkingstoerisme bevorderen
  • voldoende rekening houden met de vier relancepijlers (vergroening, verduurzaming, digitalisering en bewuster reizen)
  • plaatsvinden in de periode van 25 april 2023 t.e.m. 31 augustus 2024
  • minstens 20.000 euro projectkosten inhouden.

5 categorieën komen in aanmerking:

  1. Cat. 1: Overkoepelende expo met grote internationale uitstraling (streefdoel van 50% internationale bezoekers)
  2. Cat. 2: Expo’s met (inter)nationale uitstraling (streefdoel van 50% internationale bezoekers)
  3. Cat. 3: Kleinere expo’s met beperktere (inter)nationale uitstraling (streefdoel van 20% internationale bezoekers)
  4. Cat. 4: Events en artistieke projecten met (inter)nationale of beperktere uitstraling (streefdoel van 20% internationale bezoekers)
  5. Cat. 5: Beleving in het landschap

Waar moeten de projecten gesitueerd zijn?

Enkel projectvoorstellen op het grondgebied van de Westhoek (Alveringem, Diksmuide, Heuvelland, Hooglede, Houthulst, Ieper, Koekelare, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Poperinge, Staden, Veurne, Vleteren, Wervik, Zonnebeke), de Westkust (De Panne, Koksijde, Nieuwpoort) en/of in Menen, Wevelgem en Waregem komen in aanmerking.

Hoeveel middelen kunnen er bekomen worden?

Maximale financiële steun bedraagt 75% van de projectkosten. De projectaanvrager brengt zelf minstens 25% van de projectkosten in. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is